ایران خودرو به کروز واگذار شد

ایران

شرکت ایرانخودرو روز چهارشنبه به بخش خصوصی واگذار شد. اتحادیه ی آزاد کارگران ایران در مورد این واگذاری نوشت: جنگ و کشمکش مافیای حکومتی و شبه حکومتی برای تصاحب و چپاول ثروتهای اجتماعی، این بار سایه شوم خود را ...

بر سر ایرانخودرو گسترانید و امروز چهارشنبه ۱۷ بهمن ماه مجمع فوق‌العاده‌ سهامداران این شرکت پس از کش و قوس‌های فراوان با پشتیبانی دادستانی کل کشور برگزار و نتیجه آن همان‌ طور که پیش بینی میشد به نفع کروز تمام شد و به این ترتیب با تغییر مالکیت شرکت ایرانخودرو، بزرگ‌ترین خودروساز کشور تحت مدیریت بخش خصوصی  قرار گرفت.

تغییری که در عین حال با توجه به سابقه ویرانگر خصوصی سازی ها در کشور (از مخابرات تا صنایج نساجی و لوازم خانگی و فولاد و…‌) و از آنجا که همیشه کارگران اولین قربانیان آن بوده اند میتواند زنگ خطری بزرگ را برای کارگران ایرانخودرو به صدا در بیاورد.

وب سایت زمانه نیز در گزارشی پیرامون این موضوع نوشته است: با واگذاری بزرگ‌ترین کارخانه خودروسازی کشور به بخش خصوصی معیشت چند ۱۰ هزار نفر به خطر افتاده است. آن هم در یکی از دشوارترین دوره‌های انقباضی اقتصاد ایران. بدون نظارت، تکرار تجربه‌های ناموفق گذشته مبتنی بر غارتگری اجتناب‌ناپذیر است.

در این گزارش آمده است: سرانجام پس از  یک نشست طولانی سهامداران صاحب رأی در مجمع عمومی شرکت ایران خودرو، با واگذاری مدیریت این خودروسازی به بخش خصوصی موافقت کردند. این اتفاق با حمایت قاطع مجمع «ایران خودرو» سهامداران اصلی و خرد این شرکت همراه با حمایت شخص رئیس‌ جمهوری اسلامی، سران سایر قوا و وزیر صمت از حقوق قانونی بخش خصوصی رخ داده و در تاریخ خصوصی‌سازی ایران بی‌سابقه است. در هنگام رأی‌گیری اندکی بیش از ۵۱ درصد سهامداران در مجمع حضور داشتند.

اولین جلسه رسمی هیئت مدیره ایران خودرو صبح چهارشنبه ۱۷ بهمن برگزار و عادل پیرمحمدی به عنوان مدیرعامل جدید ایران خودرو انتخاب شد. همچنین، یوسف الهی شکیب به عنوان رئیس هیئت مدیره و جمشید ایمانی به عنوان نائب رئیس هیئت مدیره منصوب شدند. این تغییرات در حالی رخ داد که مدیرعامل سابق ایران خودرو در نامه‌ای به رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از تخلف در برگزاری مجمع عمومی عادی فوق‌العاده خبر داد و خواستار لغو مصوبات این مجمع شد.

واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی با چالش‌های متعددی همراه بود. صبح روز چهارشنبه، دستور توقف واگذاری ایران خودرو از سوی معاون دادستانی کل کشور به وزارت صمت ابلاغ شد. این دستور باعث لغو مجمع فوق‌العاده سهامداران شد، هرچند سهامداران در محل برگزاری مجمع حاضر بودند و اعلام کردند تا شب برای تعیین تکلیف موضوع منتظر خواهند ماند. در نهایت، با ادامه رایزنی‌ها بین خریدار و نماینده دولت، مجمع در عصر همان روز برگزار شد و ۹۸ درصد سهامداران به حضور شرکت کروز در سیت‌های مدیریتی ایران خودرو رأی مثبت دادند.

خصوصی‌سازی در ایران به ویژه در صنعت خودرو، سابقه‌ای طولانی دارد. از زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی در دولت خاتمی، واگذاری شرکت‌های بزرگ دولتی مانند ایران خودرو و سایپا همواره مطرح بوده است. با این حال، این فرآیند با موانع زیادی روبه‌رو شده است. در دولت سیزدهم، تصمیم بر این بود که خصوصی‌سازی خودروسازان تا پایان شهریور ۱۴۰۱ تکمیل شود، اما این هدف محقق نشد. حالا دولت چهاردهم قصد دارد بزرگ‌ترین خودروسازی کشور را به بخش خصوصی واگذار کند، هرچند این تصمیم با مخالفت‌هایی در مجلس شورای اسلامی مواجه شده است.

نزدیک به ۱۱۰ هزار نفر در دو گروه بزرگ خودروسازی ایران خودرو و سایپا کار می‌کنند. با آغاز خصوصی‌سازی صنعت خودرو معیشت آنان، در یکی از سخت‌ترین دوره‌های اقتصاد ایران به خطر می‌افتد. پیش از این واگذاری هم بحث تعدیل «چند ۱۰ هزار نفری» نیروی کار برای افزایش بهره‌وری صنعت خودرو در میان آمده بود.

بر اساس آمار انجمن خودورسازان ایران ۲۶۵ هزار نفر هم اکنون در واحدهای قطعه‌سازی فعالیت دارند که بیشتر آنان حقوق و مزایای خود را از بخش خصوصی دریافت می‌کنند.

آمار انجمن خودروسازان بیانگر آن است که در بخش صنعت قطعه‌سازی و خودرو در مجموع ۳۹۰ هزار نفر در بخش تأمین مواد اولیه خودرو ۳۸۰ هزار نفر و در بخش نمایندگی خودروسازان و خدمات پس از فروش حدود ۸۵ هزار نفر مشغول کارند که این تعداد در نهایت موید آن است کل اشتغال ایجاد شده از سوی صنعت خودرو ایران ۸۵۵ هزار نفر است.