اعمال تعرفه‌های سنگین بر کالاهای وارداتی از مکزیک، کانادا و چین

جهان

انتظار می‌رود رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، در روز شنبه دستوری مبنی بر اعمال تعرفه‌های سنگین ۲۵ درصد بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا و ۱۰ درصد بر واردات کالا از چین امضا کند.

این اقدام ممکن است تجارت دوجانبه بیش از ۲.۱ تریلیون دلار در سال را مختل کند. ترامپ جمعه اعلام کرد که کشورهای اصلی طرف تجارت آمریکا امکانات کافی برای جلوگیری از اعمال تعرفه‌ها ندارند. وی مهلت ۱ فوریه را تعیین کرده تا فشار لازم برای جلوگیری از ورود فنتانیل و مواد اولیه شیمیایی از چین به آمریکا از طریق مکزیک و کانادا، و همچنین متوقف کردن ورود غیرقانونی مهاجران از مرزهای جنوبی و شمالی آمریکا، اعمال شود.

در گفتگویی طولانی در کاخ سفید با خبرنگاران، اعمال تعرفه‌ ها به عنوان بزار چانه‌زنی را رد کرد و گفت: «نه، اینطور نیست… همانطور که می‌دانید، ما کسری تجاری بزرگی با هر سه کشور داریم.»

وی همچنین عنوان کرد که درآمد حاصل از تعرفه‌ها نیز از جمله عوامل مد نظر است و ممکن است نرخ تعرفه‌ها افزایش یابد و افزود: «اما این مبلغ زیادی پول به آمریکا وارد می‌کند.»

ترامپ به امکان استثنا قائل شدن برای نفت کانادا اشاره کرد و گفت نرخ تعرفه برای آن ۱۰ درصد خواهد بود. برای سایر کالاهای کانادایی تعرفه‌های ۲۵ درصدی در نظر گرفته شده است. او همچنین اظهار کرد تعرفه‌های گسترده‌تری بر نفت و گاز طبیعی در اواسط فوریه اجرا خواهد شد؛ امری که موجب افزایش قیمت نفت شده است. طبق آمار اداره آمار آمریکا، نفت خام مهم‌ترین کالای وارداتی آمریکا از کانادا است که در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار ارزش داشته است.

هزینه‌های بالاتر

ترامپ اذعان کرد که اعمال این تعرفه‌های سنگین ممکن است منجر به افزایش هزینه‌هایی شود که نهایتاً به مصرف‌کنندگان منتقل خواهد شد و در کوتاه‌مدت اختلالاتی ایجاد می‌کند، اما از تأثیر آن بر بازارهای مالی نگرانی ندارد.

جیک کولویین، رئیس شورای تجارت خارجی ملی، که نماینده شرکت‌های بزرگ آمریکایی در امور تجاری است، گفت: «اعمال تعرفه‌ها بر شرکای تجاری کلیدی آمریکا می‌تواند بر هزینه و در دسترس بودن کالاهایی از آووکادو گرفته تا تهویه مطبوع و خودرو تأثیر بگذارد و ممکن است تمرکز روابط ما را از گفتگوی سازنده منحرف کند.»

اگرچه ترامپ از «شارژ» کردن کشورهای دیگر برای تعرفه‌ها سخن می‌گوید، اما در واقع هزینه این تعرفه‌ها توسط شرکت‌های واردکننده پرداخت شده و گاهی به مصرف‌کنندگان منتقل می‌شود.

خودروسازان به‌ویژه تحت تأثیر افزایش هزینه‌ها قرار خواهند گرفت، چرا که تعرفه‌هایی بر خودروهای مونتاژ شده در کانادا و مکزیک اعمال می‌شود. زنجیره تأمین گسترده منطقه‌ای که در آن قطعات ممکن است چندین بار از مرزها عبور کنند، این هزینه‌ها را تشدید می‌کند.

ترامپ همچنین گفت که تعرفه‌های بیشتری در راه است و اعلام کرد مالیات‌های وارداتی بر کالاهای اروپایی، همچنین بر روی فولاد، آلومینیوم، مس، داروها و نیمه‌هادی‌ها را در دست بررسی قرار دارد.

سخنگوی کاخ سفید، کارولین لیویت، گفت که تعرفه‌ها بلافاصله اجرا خواهند شد و جزئیات آن‌ها روز شنبه منتشر خواهد شد.

واکنش تلافی‌جویانه مورد انتظار

انتظار می‌رود حرکت ترامپ باعث اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه شود که می‌تواند تجارت دوجانبه بیش از ۲.۱ تریلیون دلار سالانه آمریکا با سه شریک تجاری اصلی را مختل کند.

کانادا اهداف دقیقی برای واکنش تلافی‌جویانه فوری، از جمله تعرفه بر آب پرتقال فلوریدا، تنظیم کرده است. همچنین فهرست گسترده‌تری از اهداف در دست بررسی قرار دارد که می‌تواند واردات آمریکا به ارزش ۱۵۰ میلیارد دلار کانادا (معادل ۱۰۳ میلیارد دلار آمریکا) را شامل شود؛ اما قبل از اقدام، مشورت‌های عمومی انجام خواهد شد.

رئیس‌جمهور مکزیک، کلودیا شاینبام، نیز تهدید به واکنش کرده اما اعلام کرد منتظر تصمیم تعرفه‌ای ترامپ خواهد ماند و آماده ادامه گفتگوی مرزی با او است.

چین نسبت به برنامه‌های واکنشی خود محتاط‌تر برخورد کرده اما قول داده تا از منافع تجاری خود دفاع کند. یک سخنگوی سفارت چین در واشنگتن گفت: «چین به شدت با تعرفه‌های جدید ترامپ مخالف است» و افزود: «در یک جنگ تجاری یا تعرفه‌ای برنده‌ای وجود ندارد؛ چنین جنگی به نفع هیچ یک از طرفین یا جهان نیست.»