شوک قیمتی دارو نه تنها زندگی بیماران خاص، بلکه معیشت میلیونها کارگر و بازنشسته را تهدید میکند. با افزایش بیسابقه قیمت دارو بحران درمان در ایران به فاجعهای اجتماعی تبدیل خواهد شد.
با اعلام نرخ جدید ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای ارز واردات دارو و تجهیزات پزشکی، قیمت دارو در آستانه جهشی بیسابقه قرار میگیرد.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) با انتشار گزارشی ضمن اعلام این خبر نوشته است این تصمیم که هنوز بهشکل رسمی ابلاغ نشده، میتواند هزینههای درمان را برای اقشار کمدرآمد، بهویژه کارگران و بازنشستگان به سطح غیرقابل تحملی برساند.
با افزایش ۶۰۰ درصدی هزینه واردات و تغییر نرخ ارز دارو از ۴۲۰۰ تومان به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، قیمتهای داروهای وارداتی و حتی داروهای ایرانی با مواد اولیه خارجی بهشدت تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
این در حالی است که هماکنون قیمت داروهای داخلی ۳۰ تا ۴۰ درصد و داروهای خارجی ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد افزایش یافته است.
همچنین کمبود برخی داروهای حیاتی مانند «آدانکور ۲۰» برای بیماریهای قلبی و «پیموزاید ۴» برای اعصاب و روان مشهود است.
علی اکبر عیوضی، دبیر کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران، هشدار داده است که حتی بیمههای تکمیلی نیز قادر به پوشش هزینههای سرسامآور دارو نیستند و بسیاری از بیماران درمان را قطع میکنند.
شرکتهای بیمه نیز بهدلیل نوسانات قیمت دارو و افزایش هزینهها، توان پرداخت ندارند و بدهیهای انباشته به داروخانهها رو به افزایش است.
هزینههای بستری و جراحی نیز به حدی افزایش یافته که بیماران کمدرآمد از دریافت خدمات ضروری محروم میشوند.
محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، اسفندماه گذشته گفته بود که چرخه تولید دارو دچار اختلال شده و حتی اگر امروز وضعیت اصلاح شود، چهار ماه طول میکشد تا این نقص جبران شود.
با اجرایی شدن نرخ جدید ارز دارو از ماه آینده، انتظار میرود موج جدیدی از گرانی و کمبود دارو بازار درمان را فراگیرد.
پیش از این حتی گفته شده بود که بر اساس برنامهریزیهای دولت، نرخ ارز ترجیحی دارو به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش خواهد یافت.
کارشناسان پیشبینی میکنند که این سیاست میتواند به افزایش «پرداخت از جیب» بیماران و کاهش دسترسی به خدمات سلامت منجر شود، به ویژه برای اقشار آسیبپذیر جامعه.
شوک قیمتی دارو نه تنها زندگی بیماران خاص، بلکه معیشت میلیونها کارگر و بازنشسته را تهدید میکند. در ایران بحران درمان به سمت فاجعهای اجتماعی میرود.