44 منتخب سایت

"امروز امیدوارتر از دیروز هستیم"

خاورمیانه

هیئت حزب دموکراتیک خلق‌ها که به‌طور خاص مسئول گفت‌وگوهای مرتبط با جزیره امرالی است، با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در کاخ ریاست‌جمهوری دیدار کرد.

در این جلسه، ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت)، و افکان آلا، معاون رئیس حزب عدالت و توسعه نیز حضور داشتند.

به گزارش وب سایت ترکیه ای SOL، در این نشست، تنها دو نماینده پارلمان از اعضای هیئت امرالی این حزب، سِرری سُریا اوندر و پروین بولدان، شرکت کردند. گفت‌وگو حدود یک ساعت و بیست‌و‌پنج دقیقه به طول انجامید. این نخستین دیدار مستقیم اردوغان با چهره‌های نزدیک به جریان سیاسی کرد پس از سال ۲۰۱۲ بود، زمانی که او در سمت نخست‌وزیری با رهبران حزب صلح و دموکراسی، صلاح‌الدین دمیرتاش و گولتان قشاناخ، ملاقات کرده بود.

در بیانیه‌ی کتبی منتشرشده از سوی هیئت حزب دموکراتیک خلق‌ها آمده است که دیدار اخیر در فضایی «بسیار مثبت، سازنده، ثمربخش و امیدبخش نسبت به آینده» انجام شد. در این بیانیه تأکید شده که دو طرف مراحل بعدی روند جاری را مورد ارزیابی قرار داده‌اند و آمده است: «ما با افتخار اعلام می‌کنیم که امروز نسبت به دیروز امیدوارتر هستیم.»

در ادامه بیانیه چنین آمده است:

«دیدار ما با رئیس‌جمهور محترم، رجب طیب اردوغان و همراهان ایشان، در فضایی مثبت، سازنده و ثمربخش و با نگاهی امیدوارانه به آینده انجام شد. اهمیت مرحله کنونی مورد تأیید قرار گرفت و درباره مراحل بعدی تبادل نظر صورت گرفت. ضرورت آغاز دوره‌ای عاری از خشونت و درگیری، همراه با تقویت فضاهای سیاسی و دموکراتیک، برای کشور، شهروندان و منطقه‌مان مورد تأکید قرار گرفت.

حزب و هیئت ما با اراده‌ای قوی‌تر و دقتی بیشتر به تلاش‌های خود برای تحقق فراخوان صلح و جامعه‌ای دموکراتیک ادامه خواهند داد. امروز در مقایسه با دیروز امیدوارتر هستیم و این را به اطلاع عموم کشورمان می‌رسانیم.

از تمامی احزاب سیاسی و گروه‌های اجتماعی که تا امروز، چه با پیشنهاد، چه با هشدار و چه با نقد، به این روند کمک کرده‌اند، سپاسگزاری می‌کنیم.»

پیش از این دیدار، سِرری سُریا اوندر در اظهاراتی اعلام کرده بود که دیدار با رئیس‌جمهور، فرصتی برای ارائه نظرات متقابل درباره وضعیت فعلی روند خواهد بود. او گفته بود: «امروز وضعیت کنونی را به رئیس‌جمهور عرضه خواهیم کرد و درباره ادامه مسیر، نظرات و پیشنهادهای خود را مطرح خواهیم کرد. باور داریم که هم در حوزه سیاست دموکراتیک و هم در جهت صلح، اقدامات آینده بسیار سریع‌تر، منسجم‌تر و مؤثرتر خواهد بود.»

افکان آلا، معاون حزب عدالت و توسعه، نیز پیش از دیدار، در مصاحبه‌ای با شبکه NTV، اعلام کرد که در روند فعلی «هیچ‌گونه توقف یا کندی وجود ندارد» و گفت: «امیدواریم تا پایان ماه آوریل شاهد گام مهمی باشیم.»

او همچنین درباره روند خلع سلاح از سوی پ‌ک‌ک چنین گفت:

«گام بعدی پس از مرحله فعلی، تشکیل کنگره توسط گروه و انحلال کامل آن است. فکر می‌کنم این امر در آینده‌ای نه چندان دور تحقق یابد. هرچه زودتر یک جدول زمانی باید مشخص شود؛ چون هرچه زمان بگذرد، احتمال بروز تحریک و خرابکاری بیشتر می‌شود. این فراخوانی روشن و صریح برای خلع سلاح کامل، تحویل سلاح و انحلال گروه است.»

در چارچوب روند جدید که با اظهارات دولت باغچلی، رهبر حزب حرکت ملی‌گرا، آغاز شد و در ادامه به درخواست انحلال پ‌ک‌ک انجامید، عبدالله اوجالان نیز پیامی صادر کرد. در این پیام، او از پ‌ک‌ک خواست که خود را منحل و کلیه گروه‌های وابسته را خلع سلاح کند. اوجالان ضمن پذیرش مسئولیت این فراخوان، گفت: «در این فضای جدید که با اراده رئیس‌جمهور و فراخوان دولت باغچلی شکل گرفته، فراخوان خلع سلاح می‌دهم.»

او همچنین از گروه خواست برای تحقق این هدف، کنگره‌ای برگزار کنند و تصریح کرد که برای امکان خلع سلاح، باید چارچوب‌های دموکراتیک و قانونی برای فعالیت سیاسی به رسمیت شناخته شوند.

در پی این پیام، کمیته اجرایی پ‌ک‌ک با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که از این فراخوان حمایت می‌کند و اقدامات لازم را انجام خواهد داد. این کمیته همچنین خواستار آزادی عبدالله اوجالان شد. همچنین اعلام شد که از اول مارس آتش‌بس اعلام شده و در صورت عدم حمله، هیچ‌یک از نیروهای مسلح دست به اقدامی نخواهند زد.

با وجود آتش‌بس، جمیل بایک، رئیس شورای اجرایی جامعه کردستان، اعلام کرد که حملات همچنان ادامه دارد و افزود: «اگر شرایط لازم فراهم شود، کنگره تشکیل شده و تصمیمات لازم اتخاذ می‌شود. جنبش این را به‌روشنی بیان کرده است.» او تأکید کرد که تلاش‌های گذشته برای حل‌وفصل، توسط جریان‌هایی در دولت و داخل گروه، تخریب شده است.

دوران کلکان، از دیگر اعضای کمیته اجرایی، نیز گفت: «بدون آزادی فیزیکی اوجالان، هیچ تصمیمی در کنگره نهایی نخواهد شد. خلع سلاح تنها با آزادی او ممکن است.»

وزارت دفاع ترکیه، بدون اظهار نظر مستقیم درباره اظهارات اعضای پ‌ک‌ک، بار دیگر خواستار انحلال کامل این گروه شد.