دولت دوم ترامپ با "مینی ترامپ" های اروپایی چه خواهد کرد؟

غرب

روزنامه «گاردین» در تحلیلی با تاکید بر اشتباه بودن تصور عمومی از بهبود شرایط سیاسی رهبران راست اروپایی در دومین دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، نوشت: رهبران راست افراطی اروپا پیروزی او را جشن گرفتند؛

اما تعرفه‌های تجاری ترامپ و سیاست‌های اول آمریکا می‌تواند برای افرادی مانند ویکتور اوربان، جورجیا ملونی و گرت ویلدرز نتیجه معکوس داشته باشد.

در نهایت، ویکتور اوربان، اگرچه همانطور که قول داده بود، نتوانست پیروزی دونالد ترامپ را با «چند بطری شامپاین» جشن بگیرد؛ او در قرقیزستان بود، و عذرخواهی کرد، “جایی که آنها سنت های متفاوتی دارند” – پس با ودکا به وعده خود عمل کرد و گفت یک “نتیجه فوق العاده” بود.

اوربان هفته گذشته در نشست سران اتحادیه اروپا در بوداپست گفت: «تاریخ شتاب گرفته است». “جهان تغییر خواهد کرد و به روشی سریعتر از قبل تغییر خواهد کرد. بدیهی است که این یک فرصت عالی برای مجارستان است که در یک شراکت و اتحاد نزدیک با ایالات متحده باشد.

نخست وزیر غیرلیبرال مجارستان – و اخلالگر درجه اول اتحادیه اروپا که توسط ترامپ به عنوان یک “رهبر بسیار عالی، یک مرد بسیار قوی” ستایش می شود – تنها شخصیت ملی گرای اروپا نبود که از پیروزی غیر منتظره رئیس جمهور منتخب تمجید کرد.

گیرت ویلدرز، هلندی ضد مسلمانان هلندی که حزب آزادی او در انتخابات سال گذشته مقام اول را کسب کرد و شریک ارشد ائتلاف حاکم است، همچنین به ترامپ پیام تبریک فرستاد و با خوشحالی از به او نوشت: «هرگز دست از کار نکش، همیشه به مبارزه ادامه بده».

جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا، با ستایش «دوستی تاریخی» تاکید کرد که «اکنون حتی قوی‌تر خواهد شد»، در حالی که آلیس وایدل رهبر حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) شکست «هالیوود بیدار» را تحسین کرد و افزود که ترامپ «الگویی برای ما است».

به گزارش گاردین، احزاب راست افراطی که در هشت کشور عضو اتحادیه اروپا به قدرت رسیده و در آستانه پیروزی‌های مهمی در برخی دیگر از کشورهای این قاره هستند،‌ بر این باورند که در شخصیت و رویکردهای سیاسی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، متحدی قدرتمندی وجود دارد که با دیدگاه‌های پوپولیستی، ناسیونالیستی ، محافظه کار و مهاجر ستیز  آن‌ها قرابت زیادی دارد.

اما این رهبران افراط گرا از راه یابی دوباره ترامپ به کاخ سفید واقعاً چه چیزی می توانند از دولت دوم ترامپ انتظار داشته باشند؟ تحلیلگران و دیپلمات‌ها می‌گویند، علیرغم همه سخنان مشتاقانه‌شان، مینی ترامپ‌های اروپا احتمالاً دستاورد زیادی نخواهند داشت و حتی ممکن است وضعیت خود را بدتر ببینند.

یقیناً، ممکن است برای رهبران افراطی اروپایی در بهره گیری از شکوه منعکس شده از پیروزی ترامپ برخی نتایج مثبت سیاسی داشته باشد. کارشناسان موسسه «مرکز اصلاحات اروپایی» به این نتیجه رسیده اند که ریاست‌جمهوری ترامپ احتمالاً راست افراطی و بازیگران غیرلیبرال اروپا را جسورتر خواهد کرد».

ترامپ احزاب راست افراطی را نه تنها با عادی سازی و تقویت ایده هایشان، بلکه با افزایش قدرت انتخابی آنها حمایت خواهد کرد. پیروزی او در واقع مهر تاییدی به دیدگاه حاکمیتی آنها خواهد بود.

علاوه بر ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان، ملونی، ویلدرز و وایدل، از طرفداران قدیمی ترامپ در اروپا می‌توان به مارین لوپن از اجماع ملی فرانسه (RN)، نخست‌وزیر اسلواکی، رابرت فیکو، صدراعظم اتریش کارل نهامر و الکساندر ووچیچ از صربستان اشاره کرد.

ممکن است پس از انتخابات سال آینده، آندری بابیش در جمهوری چک به آنها بپیوندد و – با وجود فرانسه و آلمان، قدرت سنتی اتحادیه اروپا که به دلیل بحران های سیاسی داخلی تضعیف شده اند – نفوذ آنها آشکارا در حال افزایش است.

برخی از کارشناسان معتقدند که پیروزی ترامپ می تواند جایگاه سیاسی رهبران منتخب راست افراطی اروپایی را تقویت کند. برای مثال جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا مقدمات کار را فراهم و از سیاست‌های خود به عنوان الگویی برای ایتالیا تمجید می‌کند.

لورنزو کاستلانی از دانشگاه لوئیس رم در این ارتباط گفت: دیدگاه‌های مشترک او (ملونی) در مورد موضوعات مختلفی مانند مهاجرت تا سقط جنین و روابط نزدیک او با ایلان ماسک، مالک تسلا و از نزدیکان رئیس جمهوری آمریکا می‌تواند او را به الگو و «هم رتبه اصلی ترامپ در اروپا» تبدیل کند.

پتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، تقریباً همین میزان جاه طلبی را در مورد ویکتور اوربان، نخست‌وزیر این کشور ابراز کرد و گفت: ما می‌توانیم امیدوار باشیم که همکاری سیاسی مجارستان و آمریکا به اوج خود بازگردد. اوربان و ترامپ «افکار مشابهی دارند».

گاردین شرایط را بسیار پیچیده تر و پویاتر از این موضوعات توصیف کرده و نوشت: دینامیک تحولات بسیار پیچیده تر از این است. در حالی که رهبران راست افراطی اروپا ممکن است در موضوعاتی مانند مخالفت با مهاجرت و نهادهای بین المللی با ترامپ همسو باشند، تفاوت‌های قابل توجهی نیز با او دارند. برای مثال، حمایت قاطع ملونی از پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو و ادامه رویکرد درخواست او برای کمک‌های بین‌المللی به اوکراین در مبارزه با روسیه، از سوی انزواگرایان دولت آینده ایالات متحده مورد استقبال قرار نخواهد گرفت.

همچنین «مشارکت راهبردی همه جانبه» اوربان با چین، که مجارستان به عنوان یک شریک اقتصادی کلیدی و سرمایه گذار خارجی با آغوش باز از آن استقبال کرده است، با رویکرد تهاجمی ترامپ در قبال پکن فاصله زیادی دارد.

در ادامه گاردین نوشت: سیاست‌های تجاری «نخست آمریکا» که ترامپ وعده داده بود نیز می‌تواند شرایط را برای احزاب راست افراطی اروپا پیچیده و سخت کند. آن‌ها به عنوان رهبران اعضای بازار واحد اتحادیه اروپا، نمی توانند به طور جداگانه به تعرفه‌های تحمیلی ایالات متحده و جنگ تجاری احتمالی او پاسخ دهند.

پاسخ ملایم لوپن به دومین پیروزی ترامپ – در تضاد آشکار با شادی او در اولین پیروزی ترامپ در سال ۲۰۱۶، که حتی قبل از اعلام پیروزی رسمی ترامپ از آن استقبال کرد – نشان دهنده نگرانی گسترده درباره پیامدهای ترامپ ۲ برای صنعت و مشاغل اتحادیه اروپا است.

لوپن گفت: «آمریکایی ها آزادانه رئیس جمهور خود را انتخاب کرده اند. این دوره جدید سیاسی باید به تقویت روابط دوجانبه و پیگیری گفتگو و همکاری سازنده در صحنه بین المللی کمک کند.

در ادامه ی اظهارات لوپن، جردن باردلا نخست وزیر، حتی امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه تکرار کرد و گفت که “برای ما فرانسوی ها و اروپایی ها، این انتخابات ایالات متحده باید زنگ خطری باشد … فرصتی برای بازنگری در رابطه خود با قدرت و خودمختاری استراتژیک”.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که رای‌دهندگان راست افراطی در اروپا نسبت به سیاست‌های ترامپ موضع انتقادی دارند: برای مثال، نظرسنجی موسسه یوگاو (YouGov) پیش از انتخابات آمریکا نشان داد که افرادی که از مارین لوپن رهبر حزب راست افراطی «اجتماع ملی» فرانسه حمایت می‌کنند ترجیح می‌دادند که کامالا هریس، ‌نامزد دموکرات‌ها در انتخابات آمریکا، به جای ترامپ به کاخ سفید راه یابد. 

کاترین فیشی (Catherine Fieschi) از اعضای مؤسسه دانشگاه اروپایی ( European University Institute) گفت: «نگرش ترامپ نسبت به اروپا با توجه به رویکردهای او که باعث تورم، صنعتی زدایی و از دست دادن شغل برای آن ها می شود به سود رای دهندگان احزاب راست افراطی نخواهد بود. ترامپ برای آنها خبر بدی است.»

فیشی افزود، تصور این که ترامپ خودش «در مورد ایجاد روابط با این افراد اقدام کند، خیلی بعید به نظر می‌رسد». او به صورت موردی با آنها برخورد خواهد کرد تا بسنجد که آیا می تواند بهره ای ببرد یا خیر.

اتحادیه اروپا که احزاب راست افراطی در این قاره همواره از آن انتقاد کرده اند، هشدار داد دومین ریاست‌جمهوری ترامپ با توجه به تهدیدات ملموسی که او برای این قاره ایجاد می‌شود، رادیکال‌تر و سخت‌تر از دوره اول خواهد بود.

سزلنی گفت که اوربان ممکن است در داخل کشور قوی باشد، «اما مجارستان کوچک است، عمیقاً در اتحادیه اروپا ادغام شده و مردم آن دوست دارند اروپایی باشند. پیشرفت و موفقیت کشور بسیار بیشتر از هر چیز دیگری به موفقیت اتحادیه اروپا بستگی دارد. اوربان «سعی کرده است که در هر دو طرف بازی کند و از نظر استراتژیک مبهم باشد. اما نکته مهم درباره ترامپ این است که او به شما اجازه این کار را نخواهد داد. او شما را مجبور به انتخاب خواهد کرد.»

کاترین دی وریس از دانشگاه بوکونی در میلان ایتالیا درباره لزوم جدی گرفتن هشدارها در مورد دوره دوم ترامپ در اروپا گفت: شاید اگر انتخاباتی در پیش باشد پوپولیست های اروپایی بر رویکردهای ترامپی، تاکید و تبلیغ کنند اما وقتی واقعاً امنیت اروپا به دست ترامپ بیفتد و ناتو تضمین نشود، ‌شاید تعداد کمی از این رهبران بتوانند مواضع ترامپی خود را تکرار کنند.

گاردین در پایان به نقل از فیشی نوشت: ترامپ زندگی سیاسی رهبران راست افراطی اروپا را بسیار سخت‌تر خواهد کرد. آنها دچار دوگانگی خواهند شد. آنها بر سر انتخاب بین «بدبین ماندن نسبت به اروپا و ایستادن در کنار ترامپ و یا «صف آرایی در کنار اتحادیه اروپا، کنار گذاشتن ویژه گی ها و شعارهای خود»، از دست دادن رای دهندگانشان و آسیب رساندن به پایگاه خود» گرفتار می شوند. آنان از رده خارج شده اند.