همبستگی و حمایت از دانشجویان دانشگاه تهران

ایران

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران، در بیانیه‌ای که شامگاه ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ در کانال‌های خود منتشر کرد، از اعتراضات دانشجویان به‌دنبال قتل امیرمحمد خالقی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت، حمایت کرد.

این شورا شعارهای دانشجویان، از جمله «یکی از ما کم شده، کی می‌خواد جواب بده؟»، «خونی که ریخته میشه با هیچی پاک نمیشه»، و «زارع بی‌کفایت مسئول این جنایت» را در کانال‌های خود بازنشر کرده و نوشت:

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران ضمن حمایت از دانشجویان، اعلام می‌دارد که حضور گسترده‌ی نیروهای امنیتی یگان ویژه و لباس شخصی در حوالی دانشگاه، نقض حقوق اولیه عزیزان دانشجو است.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور در تاریخ ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ نوشت که جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به سیاست‌گذاری‌های دانشگاه و عدم تأمین امنیت در این منطقه، دست به تجمع زدند.

این اعتراضات به‌ویژه توسط دانشجویان ساکن «خوابگاه کوی پسران دانشگاه تهران» و «خوابگاه دخترانه شهید چمران» برگزار شد. دانشجویان در این اعتراضات نسبت به قتل امیرمحمد خالقی و عدم تأمین امنیت «کوچه جنت»، منتهی به درب غربی خوابگاه و دانشکده‌های فنی، اعتراض کردند.

این شورا سپس اعلام کرد که حراست دانشگاه با دانشجویان درگیر شده و مانع از ورود دانشجویان خارج از خوابگاه‌ها به داخل دانشگاه شده است. همچنین نیروهای یگان ویژه و لباس شخصی در حوالی این دو خوابگاه حضور پیدا کردند. به گزارش شورا، دست‌کم یکی از دانشجویان زن توسط یکی از نیروهای لباس شخصی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و در حراست بازداشت شده است.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور در رابطه با بازداشت یک دانشجوی زن در اتاق حراست دانشگاه نوشت:

درگیری در ورودی خوابگاه کوی پسران تشدید شده و در این بین بی‌سیم یکی از لباس‌شخصی‌های حاضر در ورودی خوابگاه بر زمین می‌افتد و در پی آن یکی از دانشجویان دختر با دیدن بی‌سیم به حضور فرد اعتراض می‌کند که مامور لباس شخصی در پاسخ به سمت او حمله‌ور شده و او را مورد ضرب و شتم قرار می‌دهد. مامورین حراست دانشگاه این دانشجو را به داخل اتاق حراست منتقل کرده‌اند.

این شورا شامگاه ۲۶ بهمن نوشت که تا این لحظه از وضعیت این دانشجو اطلاع دیگری در دست نیست.

مرکز اطلاع‌رسانی پلیس تهران اعلام کرد که در شب چهارشنبه ۲۴ بهمن، یک دانشجوی ۱۹ ساله دانشگاه تهران به نام علی‌محمد خالقی درمیان، در حالی که به سمت خوابگاه دانشجویی خود در منطقه امیرآباد بازمی‌گشت، توسط دو زورگیر موتورسوار مورد حمله قرار گرفت.

سارقان در حین سرقت کوله‌پشتی او، با چاقو به وی حمله کرده و او را به شدت مجروح کردند. علی‌محمد به دلیل شدت جراحات وارده به مجاری تنفسی، در بیمارستان شریعتی تهران در روز پنج‌شنبه ۲۵ بهمن جان خود را از دست داد.

دانشجویان دانشگاه تهران به وضعیت عدم امنیت در نزدیکی خوابگاه‌های دانشجویی معترض‌اند.

در ادامه، دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران)  در بیانیه ای با اعلام همبستگی و حمایت خود از اعتراضات کوی دانشگاه اعلام کردند: 

با اندوه و خشم فراوان، خبر قتل یکی از دانشجویان دانشگاه تهران (امیرمحمد خالقی) در اطرافت خوابگاه کوی را دریافت کردیم. این جنایت هولناک در حالی رخ داده است که دانشجویان بارها نسبت به ناامنی‌های اطراف خوابگاه‌های دانشگاه هشدار داده بودند، اما مسئولان دانشگاه و نهادهای ذی‌ربط در برابر این گزارش‌ها بی‌تفاوتی پیشه کرده‌اند. این بی‌توجهی نتیجه‌ای جز ایجاد فضایی ناامن برای دانشجویان و وقوع چنین فاجعه‌ای نداشته است. بی‌کفایتی مسئولین جمهوری اسلامی بار دیگر نشان داد که عامل اصلی به‌وجود آمدن این وقایع، بی‌توجهی و ناتوانی آن‌ها در تأمین امنیت شهروندان و دانشجویان است.  

اکنون که دانشجویان معترض، حق طبیعی خود را برای اعتراض به این بی‌کفایتی و بی‌مسئولیتی به کار گرفته‌اند، با برخوردهای خشونت‌آمیز از سوی حراست دانشگاه و نیروهای امنیتی مواجه شده‌اند. به‌جای پاسخگویی و رفع معضلات امنیتی، شاهد سرکوب دانشجویان و تلاش برای خاموش کردن صدای اعتراض آنان هستیم. این رفتار غیرقابل قبول و محکوم است.  

ما، دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران)، ضمن ابراز همدردی با دانشجویان دانشگاه تهران، سرکوب اعتراضات دانشجویی را به شدت محکوم می‌کنیم. ناامنی تنها به دانشگاه تهران محدود نبوده و دانشجویان پلی‌تکنیک نیز بارها هدف سرقت و تهدید در اطراف دانشگاه، خصوصاً در خیابان رشت و محدوده‌ی خوابگاه‌ها، قرار گرفته‌اند. با این‌حال، نه‌تنها هیچ اقدامی در جهت رفع این مشکلات صورت نگرفته، بلکه هرگونه اعتراض دانشجویی نیز با بی‌توجهی یا سرکوب روبه‌رو شده است.  

به مسئولان هشدار می‌دهیم که اگر این روند سرکوب و نادیده گرفتن حقوق دانشجویان، به‌ویژه دانشجویان دانشگاه تهران، ادامه پیدا کند، ما دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی‌تکنیک تهران) در برابر این ظلم سکوت نخواهیم کرد. جامعه‌ی دانشگاهی در برابر این‌گونه اقدامات غیرمسئولانه و سرکوبگرانه ایستادگی خواهد کرد و تا تأمین امنیت و آزادی دانشجویان از پای نخواهد نشست.