77 منتخب سایت

بریتانیا درها را به روی مهاجران می‌بندد

جهان

نخست‌وزیر بریتانیا علیه مهاجران، مقررات جدیدی را معرفی کرده است که روز دوشنبه در قالب مقررات تازه اخذ اقامت دائم و تابعیت اعلام شد و به این ترتیب اعطای اقامت دائم به اغلب مهاجران پس از پنج سال و حائز شرایط بودن برای شهروندی بریتانیا پس از ۶ سال به تاریخ می‌پیوندد.

نخست‌وزیری بریتانیا، أواخر یکشنبه شب با صدور یک بیانیه خبری از اعلام تغییرات جدید در نظام مهاجرتی بریتانیا توسط کی‌ئر استارمر با معرفی «کتابچه سفید» در روز دوشنبه خبر داده بود.

براساس این مقررات تازه شرط دریافت اقامت دائم از پنج سال به ۱۰ سال افزایش می‌یابد، متقاضیان باید نقش فعالی در جامعه و اقتصاد بریتانیا ایفا کرده باشند تا با پاسخ مثبت روبرو شوند، افرادی که دارای ویژگی‌های برجسته و همچنین ویزای کار باشند ممکن است بتوانند در پایان دوره اقامت موقت تقاضای خود را برای اقامت دائم تقدیم کنند و ویزای کار نیز فقط به فارغ‌التحصیلان دورهای آموزشی عالی فنی و علمی تعلق می‌گیرد.

با این حال بریتانیا اخیرا اعلام کرده بود که کسانی که به شکلی خطرناک و غیرقانونی وارد کشور شده‌اند از حق شهروندی محروم خواهند بود. اکنون با این تغییرات که کی‌ئر استارمر امروز دربرابر خبرنگاران با عنوان «ایمن‌سازی آینده بریتانیا» اعلام کرد، پناهندگان قانونی ساکن بریتانیا ممکن است با مشکلات بسیاری برای دریافت پاسخ مثبت برای اقامت دائم و سپس شهروندی روبرو شوند.

کسانی که اقامت دائم دریافت می‌کنند اکنون می‌توانند پس از مدت مقرر تقاضای شهروندی بریتانیا بدهند و پیش‌بینی می‌شود که سختگیری‌های بیشتری برای اعطای شهروندی صورت خواهد گرفت و «شخصیت خوب» در کنار آزمون زبان انگلیسی قابل قبول از شروط اصلی آن است.

بر اساس آمارهای موجود میزان مهاجرت به بریتانیا در سال ۲۰۲۳ به نزدیک به یک میلیون نفر و در سال میلادی گذشته به بیش از ۷۲۰ هزار نفر رسیده است. استارمر وعده داد با تغییر قوانین مهاجرتی به نفع کارگران و کارکنان بریتانیایی، تنها به متقاضیانی که دارای تخصص فنی و علمی مورد نیاز کشور باشند ویزای کار اعطا خواهد شد و هزینه‌های مربوط به مهاجران صرف بهبود وضعیت بازار کار و افزایش مشاغل و درآمد برای بریتانیایی‌ها خواهد شد. روزنامه «دیلی میل» اخیرا در گزارشی جنجالی هزینه هتل‌های محل سکونت پناهجویان را روزانه ۴ میلیون پوند اعلام کرده بود.

نخست‌وزیر بریتانیا از حزب کارگر که با وعده إصلاحات اساسی به قدرت رسیده است معتقد است قوانین و مقررات مهاجرتی در بریتانیا تاکنون به شکست منجر شده و می‌گوید: افزایش مهاجران لزوما منجر به رشد اقتصادی نمی‌شود و در چهار سال گذشته این موضوع در عمل ثابت شده است.

با آن‌که بطور معمول دولت‌های محافظه‌کار آماج انتقادات سازمان‌های مدافع مهاجران و پناهندگان بودند اما اکنون دولت کارگری با انتقادات گسترده‌ای از سوی آنها روبرو شده است که می‌گویند طرح جامع مهاجرتی بریتانیا نه تنها ناقض حقوق آنها در بریتانیا است بلکه سبب افزایش شکاف بین آنها و جامعه می‌شود.

 همزمان با اعلام طرح جدید، اداره مهاجرت بریتانیا نیز برخی از دستورالعمل‌های خود را براساس همین مقررات به روز کرده است. با این حال این برنامه جامع مهاجرتی بریتانیا برای اجرایی شدن نیازمند تصویب پارلمان بریتانیا است.

در طرح ۸۲ صفحه‌ای دولت در «کتابچه سفید»، تشکیل گروه ارزیابی بازار کار برای تعیین میزان و چگونگی جذب یا تعدیل نیروی کار غیر بومی، افزایش حداقل دستمزد برای کارگران ماهر و دارای تحصیلات تکمیلی و همچنین ایجاد محدودیت برای کارفرمایان در جذب نیرو در مشاغلی که در بلندمدت دچار کمبود هستند پیش‌بینی شده است.

بررسی دقیق‌تر تقاضاهای پناهندگی، بازگرداندن اتباع خارجی و اخراج مهاجرانی که مرتکب جرم شوند نیز از دیگر مواردی است که در این مقررات به منظور تغییر نظام مهاجرتی بریتانیا، آمده است.

دراین طرح برای جذب افراد در مشاغلی چون پزشکی، پرستاری، مهندسی و متخصصان هوش مصنوعی و همچنین هنرمندان، افراد نخبه و کسانی که می‌توانند به رشد اقتصادی جامعه کمک کنند، تسهیلات بسیاری پیش‌بینی شده است.

در همین حال در زمینه اعطای ویزای کار برای مشاغلی که نیاز به مهارت تخصصی ندارد و همچنین ویزای تحصیلی، خانوادگی محدودیت‌های شدیدی وضع خواهد شد.

در بریتانیا، افرادی که در هند، پاکستان، جمهوری ایرلند، رومانی و لهستان به دنیا آمده‌اند بیشترین میزان رشد جمعیت و همچنین درصد قابل توجهی از ساکنان پایتخت و شهرهای بزرگ را تشکیل می‌‌دهند که برخی رسانه‌ها مدعی هستند تنها اقلیتی از این مهاجران در مشاغل تخصصی نظیر پزشکی، پرستاری و پیراپزشکی، مهندسی، هنر یا روانشناسی، تجارت، هوش مصنوعی و حقوق فعالیت می‌کنند. تعداد ایرانی‌ها حدود ۱۲۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود که در دو سال اخیر میزان مهاجرت آنها به بریتانیا افزایش یافته است و برآوردها تا ۱۵۰ هزار نفر نیز فرا رفته است. اتباع افغانستان و پاکستان نخستین متقاضایان پناهندگی و ایرانیان دومین در میزان ثبت تقاضای پناهندگی در بریتانیا در سالهای اخیر هستند. با این حال دبیرخانه مهاجرت در ایران در گزارش سال ۱۳۹۹ تعداد ایرانیان ساکن بریتانیا را ۴۰۰ هزار نفر تخمین زده است، همچنین برآورد می‌شود که بیش از ۴۴ هزار ایرانی در لندن زندگی می‌کنند که بیشتر ساکن غرب و شمال پایتخت بریتانیا هستند.

استارمر می‌گوید با این مقررات تازه اولویت با نیروی کار بریتانیایی است و مهاجرت خالص و بدون بهره‌وری کاهش خواهد یافت. نخست‌وزیری بریتانیا همچنین در آماری که در اختیار رسانه‌ها قرار داده اعلام کرده از زمان روی کار آمدن دولت کارگری میزان اعطای ویزا به خارجیان ۴۰ درصد کاهش یافته و در ده ماه اخیر بیشترین میزان اخراج افرادی که فاقد مجوز کار بوده‌اند از بریتانیا انجام شده است. دولت بریتانیا می‌گوید پایان دوران مهاجرت بی‌رویه و آغاز عصر مهاجرت انتخابی، کنترل شده و عادلانه فرا رسیده است.