طرح پاکسازی قومی فلسطینی‌ها در غزه کلید خورد

خاورمیانه

به نقل از روزنامه گاردین، بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که دولتش با ایالات متحده برای اجرای طرح دونالد ترامپ برای غزه همکاری نزدیکی دارد. این طرح شامل مالکیت آمریکا بر نوار غزه، انتقال بیش از دو میلیون فلسطینی و تبدیل این منطقه اشغال‌شده به یک منطقه تفریحی است.

نخست‌وزیر اسرائیل این سخنان را پس از دیدار با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، در اورشلیم بیان کرد. روبیو از طرح ترامپ دفاع کرد و آن را جسورانه و آینده‌نگرانه توصیف نمود. هر دو مقام، ایران را عامل خشونت در خاورمیانه معرفی و تأکید کردند تهران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد.

طرح ترامپ برای تبدیل غزه به «ریویرای خاورمیانه» در سطح جهانی به عنوان طرحی برای پاک‌سازی قومی محکوم شده است، اما روبیو و نتانیاهو تأکید کردند که اجرای این برنامه ادامه خواهد یافت.

نتانیاهو در این نشست خبری اظهار داشت: «ما درباره چشم‌انداز جسورانه ترامپ برای آینده غزه گفت‌وگو کردیم و برای تحقق این چشم‌انداز همکاری خواهیم کرد.» وی افزود: «ما یک استراتژی مشترک داریم، اما همیشه نمی‌توان جزئیات این استراتژی را با عموم مردم در میان گذاشت.»

او همچنین تأیید کرد این برنامه شامل تهدید ترامپ به «باز کردن دروازه‌های جهنم» بر روی غزه در صورتی است که تمام گروگان‌های اسرائیلی توسط حماس و سایر گروه‌های مسلح آزاد نشوند.

روبیو این طرح را به عنوان یک تحول مهم معرفی کرد و گفت: «ممکن است بسیاری را شوکه کرده و غافلگیر کرده باشد. اما نمی‌توان همان چرخه‌ای را تکرار کرد که ما را به نقطه اول برمی‌گرداند.»

در نشست خبری اورشلیم، روبیو و نتانیاهو به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ ندادند.

بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، شنبه شب اعلام کرد امیدوار است روند انتقال اجباری فلسطینیان از غزه که ترامپ از آن حمایت کرده، به‌زودی آغاز شود. او اظهار داشت انتظار دارد این روند از طریق ازسرگیری بمباران‌ها عملی شود.

او به شبکه ۱۲ اسرائیل گفت: «این فرایندی است که امیدوارم طی هفته‌های آینده آغاز شود. حتی اگر در ابتدا آهسته باشد، به تدریج سرعت خواهد گرفت و شدت خواهد یافت. در ده تا پانزده سال آینده، چیزی برای فلسطینیان در غزه باقی نخواهد ماند. پس از آنکه جنگ دوباره آغاز شود و تمام غزه مانند جبالیا ویران شود، مطمئناً چیزی برای آنها باقی نخواهد ماند.»

او به اردوگاه جبالیا در شمال غزه اشاره داشت که در طول ۱۵ ماه درگیری، با بمباران گسترده کاملاً نابود شده است.

اسموتریچ گفت در نهایت اکثریت قریب به اتفاق فلسطینیان مایل به ترک غزه خواهند شد و چالش اصلی اسرائیل، یافتن کشورهایی است که حاضر باشند دو میلیون فلسطینی را بپذیرند، همراه با «عملیات عظیم لجستیکی برای انتقال چنین تعداد زیادی از افراد از اینجا».

برنامه اخراج فلسطینیان از غزه از نظر حقوق بین‌الملل می‌تواند به‌عنوان جنایت علیه بشریت محسوب شود. دادگاه بین‌المللی دادگستری در حال بررسی اتهامات نسل‌کشی علیه اسرائیل است و دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) نیز حکم بازداشت نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در غزه صادر کرده است.

نتانیاهو این دادگاه‌ها را به «جنگ حقوقی» متهم کرد و از دولت ترامپ برای تحریم دادگاه کیفری بین‌المللی قدردانی کرد. او همچنین اشاره کرد که اقدامات مشترکی برای مقابله با این نهادهای قضایی بین‌المللی در حال برنامه‌ریزی است.

او گفت: «من و وزیر امور خارجه آمریکا درباره همکاری برای تدوین یک استراتژی مشترک به‌منظور مقابله با تهدید جنگ حقوقی و خنثی کردن آن برای همیشه گفت‌وگو کردیم.»

نتانیاهو و روبیو در این نشست درباره شرایط آتش‌بس در غزه جزئیاتی ارائه ندادند و فقط بر لزوم آزادی همه گروگان‌ها تأکید کردند. نتانیاهو که برای بقای دولت ائتلافی خود به حزب اسموتریچ وابسته است، از آغاز دور دوم مذاکرات جلوگیری کرده است.

دولت اسرائیل ظاهراً در تلاش است با حمایت واشنگتن شرایط توافق را تغییر دهد. بر اساس گزارش‌ها، تل‌آویو خواستار آن شده است که شش گروگان باقی‌مانده که قرار است در مرحله اول توافق آزاد شوند، همگی روز شنبه آزاد شوند، نه طی دو هفته آینده.

توافق آتش‌بس مقرر کرده بود که مذاکرات درباره مرحله دوم آن در هفته اول فوریه آغاز شود، اما نتانیاهو تاکنون از ورود مذاکره‌کنندگان اسرائیلی به این مرحله جلوگیری کرده است. تحلیلگران سیاسی اسرائیلی می‌گویند او نگران است که اجرای مرحله دوم توافق، منجر به فروپاشی دولت ائتلافی‌اش شود و در نهایت زمینه را برای انتخابات جدید و افزایش خطرات حقوقی در پرونده فسادش فراهم کند.

در راستای حمایت بی‌قیدوشرط دولت ترامپ از اسرائیل، شنبه شب یک محموله بمب‌های سنگین ساخت آمریکا وارد بندر اشدود شد.

دولت بایدن پیش از این ارسال بمب‌های ۹۰۷ کیلوگرمی MK-84 را متوقف کرده بود، زیرا آنها را بیش از حد مخرب می‌دانست و نگران تلفات بالای غیرنظامیان در مناطق پرجمعیتی مانند غزه بود. اما ترامپ به‌محض آغاز دوره جدید ریاست‌جمهوری خود، این ممنوعیت را لغو کرد.

اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز یکشنبه صبح در بیانیه‌ای اعلام کرد: «محموله مهماتی که امشب وارد اسرائیل شد و توسط دولت ترامپ آزاد شد، یک دارایی مهم برای نیروی هوایی و ارتش اسرائیل محسوب می‌شود و بار دیگر نشان‌دهنده اتحاد قوی بین اسرائیل و ایالات متحده است.»

در کنفرانس خبری روز یکشنبه در اورشلیم، نتانیاهو و روبیو سخنان خود را با تمرکز بر ایران آغاز کردند و اعلام کردند این کشور عامل اصلی بی‌ثباتی و خشونت در منطقه است. نتانیاهو گفت که آنها توافق دارند که ایران نباید هرگز به سلاح هسته‌ای دست یابد و «تجاوزات ایران در منطقه باید متوقف شود.»

روبیو نیز گفت: «ایران هرگز نباید به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شود، زیرا در آن صورت از هرگونه فشار و اقدام مصون خواهد شد. این هرگز نباید اتفاق بیفتد.» او همچنین مدعی شد که «پشت هر گروه تروریستی، هر اقدام خشونت‌آمیز، هر فعالیت بی‌ثبات‌کننده، و هر چیزی که تهدیدی برای صلح و ثبات در منطقه باشد، ایران قرار دارد.»

به گزارش گاردین در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، نتانیاهو نتوانست او را برای مشارکت در حملات مشترک علیه برنامه هسته‌ای ایران متقاعد کند، اما لحن تهاجمی‌تر دولت جدید ترامپ این گمانه را ایجاد کرده که ممکن است نخست‌وزیر اسرائیل این بار موفق شود.