بهگزارش خبرگزاری فرانسه، یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، روز یکشنبه ۵ اسفند / ۲۳ فوریه اعلام کرد که ارتش اسرائیل سه اردوگاه پناهندگان فلسطینی در شمال کرانه باختری را از ساکنان تخلیه کرده و دستور دارد که اجازه بازگشت به آنها ندهد.
کاتس در بیانیهای گفت: «۴۰ هزار فلسطینی تاکنون از اردوگاههای پناهندگان جنین، طولکرم و نور شمس تخلیه شدهاند و این اردوگاهها اکنون از ساکنان خود خالیاند.»
او افزود: «من به سربازان دستور دادهام که بهمنظور استقرار طولانیمدت در اردوگاههای تخلیهشده، برای سال آینده، آماده شوند و اجازه بازگشت ساکنان یا ظهور دوباره تروریسم را ندهند.»
وزیر دفاع اسرائیل همچنین تأکید کرد که «فعالیتهای آژانس امداد و کاریابی سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی (اونروا ـ UNRWA) در این اردوگاهها نیز متوقف شده است». اسرائیل پیشتر فعالیت اونروا را ممنوع کرده بود.
کاتس افزود: «ما به شرایط گذشته باز نخواهیم گشت. ما به پاکسازی اردوگاههای پناهندگان ادامه خواهیم داد.»
این اقدام اسرائیل در حالی صورت میگیرد که تنشها در کرانه باختری همچنان بالاست و درگیریهای مکرر بین نیروهای اسرائیلی و فلسطینیها گزارش میشود. این عملیات بخشی از تلاشهای اسرائیل برای مقابله با فعالیتهای گروههای مقاومت فلسطینی در این مناطق است.
اسرائیل آزادی زندانیان فلسطینی را مشروط کرد
از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، آزادی شمار دیگری از زندانیان فلسطینی را که قرار بود روز گذشته، شنبه ۴ اسفند / ۲۲ فوریه انجام شود، به تعویق انداخت. نتانیاهو بهعنوان شرط، خواستار توقف «مراسم تحقیرآمیز» حماس در هنگام تحویل گروگانها شد.
دفتر نتانیاهو اعلام کرد: «تصمیم گرفته شد که آزادی برنامهریزیشده تروریستها تا زمانی که آزادی گروگانهای بعدی بدون مراسم تحقیرآمیز تضمین شود، به تعویق افتد.» او از «تخلفات مکرر» حماس از توافق آتشبس و «سوءاستفاده از گروگانها برای اهداف تبلیغاتی» سخن گفت.
۶۲۰ زندانی فلسطینی برخی با حکم حبس ابد
براساس توافق آتشبس فعلی، اسرائیل قرار بود حدود ۶۲۰ زندانی فلسطینی را از زندانهای خود آزاد کند، از جمله دهها زندانی که به دلیل جرائم سنگین به حبس ابد محکوم شده بودند. با این حال، کمی پس از تحویل گروگانها توسط حماس، منابع دولتی اسرائیل اعلام کردند که نتانیاهو یک «جلسه مشاوره امنیتی» برگزار کرده و پس از آن در مورد گامهای بعدی تصمیمگیری خواهد شد.
یک سخنگوی حماس این اقدام را بهانهای از سوی اسرائیل برای عدم پایبندی به توافق توصیف کرد. او همچنین اعلام کرد که مراسم آزادی گروگانها تحقیرآمیز نبوده است.
حماس روز شنبه شش نفر را که بیش از ۵۰۰ روز در نوار غزه بهعنوان گروگان نگه داشته بود، آزاد کرد. صبح روز شنبه، در رفح، آورا منگیستو، اسرائیلیتبار اتیوپیایی و تال شوهام، شهروند دو تابعیتی اتریشی-اسرائیلی و سپس در نصیرات الیا کوهن، عمر شم تاو و عمر ونکرت آزاد شدند. ششمین گروگان، هشام السید که عرب اسرائیلی بود در یک مراسم غیرعلنی آزاد شد.
نیروهای حماس بار دیگر در هنگام آزادی گروگانها، صحنه بزرگی برپا کرده بودند و تعداد زیادی از افراد نقابدار اسرائیلیها را فیلمبرداری میکردند. گروگانها توسط افراد مسلح احاطه شده بودند و آزادشدگان با نشان دادن نوعی «گواهی آزادی» به تماشاگران دست تکان میدادند.