تردیدها درباره روند میانجیگری مصر و قطر برای پایان دادن به جنگ در غزه در حال افزایش است. یک مقام فلسطینی گفته است که پیشرفت در مذاکرات به دلیل عدم اعتماد بین دو طرف متوقف شده است.
بهگزارش رویترز، دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز دوشنبه ۲۲ بهمن / ۱۰ فوریه اعلام کرد که هیئت اسرائیلی که برای مذاکرات درباره مرحله بعدی آتشبس غزه به دوحه رفته بود، بازگشته است. این در حالی است که تردیدها درباره روند میانجیگری مصر و قطر برای پایان دادن به جنگ در غزه در حال افزایش است.
جزئیاتی درباره دلیل بازگشت این هیئت از مذاکرات ارائه نشده است. این مذاکرات با هدف پیشبرد مرحله دوم توافق چندمرحلهای آتشبس و تبادل زندانیان و گروگانها که ماه گذشته بهدست آمد، برگزار شده بود.
با این حال، یک مقام فلسطینی نزدیک به این مذاکرات گفت که پیشرفت به دلیل عدم اعتماد بین دو طرف متوقف شده است. دو طرف یکدیگر را به نقض شرایط آتشبس متهم کردهاند.
اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، مبنی بر اینکه فلسطینیها باید از غزه خارج شوند و این منطقه ساحلی بهعنوان یک پروژه املاک تحت کنترل آمریکا توسعه یابد، انتظارات برای آینده پس از جنگ را دچار تحول کرده است.
نتانیاهو پس از بازگشت از سفر به واشنگتن در آخر هفته، از اظهارات ترامپ حمایت کرد و این موضوع باعث ناراحتی مصر شد. منابع امنیتی مصر گفتهاند که اسرائیل با اقداماتی مانند تأخیر در عقبنشینی نیروهایش و ادامه نظارت هوایی، «مانع پیشرفت روان توافق آتشبس» شده است.
در میانه دوره ۴۲ روزه آتشبس که از ۳۰ دی / ۱۹ ژانویه آغاز شد، هر دو طرف یکدیگر را به نقض توافق متهم کردهاند. براساس این توافق، ۳۳ گروگان اسرائیلی در ازای آزادی صدها زندانی فلسطینی آزاد میشدند و نیروهای اسرائیلی از مواضع خود در غزه عقبنشینی میکردند.
مذاکرات درباره مرحله دوم، که شامل آزادی باقیمانده گروگانها و عقبنشینی کامل نیروهای اسرائیلی است، هفته گذشته آغاز شد اما نشانهای از پیشرفت جدی در آن دیده نمیشود.
این مقام فلسطینی گفت: «احساس عدم اعتماد وجود دارد، بهویژه از سوی حماس که میبیند بخشی از مرحله نخست توافق درباره پروتکل بشردوستانه و اجازه ورود مواد مورد نیاز به غزه طبق توافق اجرا نشده است.»
تبادل گروگان و زندانی
تاکنون ۱۶ نفر از ۳۳ گروگان اسرائیلی که قرار بود آزاد شوند، به خانه بازگشتهاند. همچنین پنج گروگان تایلندی نیز در اقدامی خارج از برنامه بازگردانده شدند. در مقابل، اسرائیل صدها زندانی و بازداشتی فلسطینی را آزاد کرده است که شامل زندانیان محکوم به حبس ابد بهدلیل انجام حملات مرگبار و فلسطینیهایی میشود که در طول جنگ بازداشت شده و بدون اتهام نگهداری میشدند.
اما حماس اسرائیل را به کندی در اجازه ورود کمکهای بشردوستانه به غزه، که یکی از شرایط مرحله اول توافق بود، متهم کرده است. اسرائیل این اتهام را رد کرده و آن را نادرست میخواند.
از سوی دیگر، اسرائیل حماس را متهم کرده است که به ترتیب آزادی گروگانها احترام نمیگذارد و هنگام تحویل آنها به صلیب سرخ، مراسم تحقیرآمیزی در برابر جمعیت زیاد ترتیب میدهد.
ظاهر ضعیف و رنجور اوهد بن عامی، ایلی شارابی و اور لوی، سه گروگانی که روز شنبه آزاد شدند افکار عمومی اسرائیل را شوکه و پیشرفت در توافق را پیچیدهتر کرده است.