وال استریت ژورنال با انتشار یادداشتی مدعی شد، نیروهای دموکراتیک سوریه، متحد اصلی واشنگتن در این کشور هشدار دادند که خلاء قدرت در این کشور منجر به حملات نیروهای مورد حمایت ترکیه به این گروه شده و ...
موجب خواهد شد تا مبارزه چند ساله این گروه علیه تروریستهای داعش متوقف شود. به ادعای این نشریه، از زمان سقوط بشار اسد، نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها با نیروهای تحت حمایت ترکیه میجنگند. رئیس نیروهای دموکراتیک سوریه که حدود یک سوم خاک این کشور را کنترل میکند، از حامیان آمریکایی خود خواست که ترکیه را تحت فشار قرار دهند تا گروههای مورد حمایت خود را مهار کرده و به اجرای آتش بس اخیراً توافق شده کمک کنند.
بازی آنکارا با آتش
وال استریت ژورنال در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد، ژنرال مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه از طریق یک مترجم در مصاحبهای روز پنجشنبه مدعی شد: امیدوارم ایالات متحده برای توقف این حملات علیه منطقه ما فشارهای سیاسی لازم را اعمال کند.
فروپاشی دولت تحت رهبری بشار اسد، نیروهای دموکراتیک سوریه را در موقعیتی نامطمئن قرار داده است. جنگ داخلی این گروه را قادر ساخت تا منطقهای را در شمال شرق ایجاد کرده و پس از یک مأموریت مشترک موفقیتآمیز برای از بین بردن داعش، از حمایت ایالات متحده برخوردار شود. اما سقوط اسد نفوذ ترکیه را تقویت کرد؛ بازیگری که مخالف حمایت نیروهای دموکراتیک و ایالات متحده از این جریان است و روابطی دیرینه با شبه نظامیان اسلامی تعریف کرده است. همزمان با بازگشت ترامپ آزمون آمریکا در باب نیروهای دموکراتیک کلید خواهد خورد و مشخص میشود واشنگتن از متحدش در برابر آنکارا حمایت خواهد کرد یا نه.
این نشریه در ادامه ادعا کرد، گروهی به نام حیات تحریرالشام حمله اصلی به نیروهای اسد را رهبری کردند و در کمتر از دو هفته تعدادی از شهرهای سوریه را در اختیار گرفتند. به طور جداگانه، نیروهای دیگر، با حمایت ترکیه، مواضع نیروهای کرد سوری (نیروهای دموکراتیک سوریه) را هدف قرار دادند، جایی که دو طرف بر سر قلمرویی در مرز جنوبی ترکیه با یکدیگر رقابت میکنند.
عبدی مدعی است که حملات علیه مواضع این گروه، نیروهای دموکراتیک سوریه را واداشته تا عملیات مقابله با داعش و انتقال برخی از اسیران این گروه به مناطق با ثباتتر، از جمله از شهر منبج، جایی که درگیریها شدیدتر بوده، یا جنوب شرق تا رقه، را متوقف کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه به ترکیه سفر کرد تا با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیدار کند. گفته میشود بلینکن به دنبال به دست آوردن تضمین لازم در باب آینده کردهاست. نیروهای دموکراتیک سوریه همچنین از مراکز بازداشت در سراسر کشور که دهها هزار عضو داعش و خانوادههای آنها را در خود جای دادهاند، محافظت میکند. اما ترکیه این گروه را که با حزب کارگران کردستان یا پکک ارتباط دارد، تروریست میداند.
هراس کردها از رویکرد تحریر الشام
وزارت خارجه ترکیه روز جمعه مدعی شد که اولویتهای مشترک با آمریکا پایان دادن به تسلط داعش و پ.ک.ک در سوریه است. ایالات متحده متحده بیش از 900 نیروی نظامی در شمال شرق و شرق سوریه مستقر دارد و مقامات آمریکایی گفتهاند که برای تمرکز بر تلاشها برای مقابله با داعش در آنجا باقی خواهند ماند. فرماندهی مرکزی ایالات متحده این هفته گفت که ایالات متحده یک عملیات هوایی گسترده علیه داعش انجام داده و بیش از 75 موضع را بمباران کرده است.
بلینکن روز جمعه در سفری از پیش اعلام نشده با هدف حمایت از دولت انتقالی در سوریه به عراق سفر کرد. به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، وزیر امور خارجه آمریکا با محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق دیدار داشت و بر حمایت ایالات متحده از «فرآیند سیاسی تحت رهبری سوریه که منجر به تشکیل یک دولت غیرنظامی فراگیر میشود» تاکید کرد. سخنگو گفت که آنها همچنین در مورد تلاشهای جاری برای جلوگیری از گروه بندی مجدد شبه نظامیان داعش و بی ثبات کردن منطقه رایزنی داشتند.
هیئت تحریرالشام، وعده داده تا از تمام اقلیتها در سوریه از جمله کردها محافظت کند. اما این گروه روابط دیرینهای با ترکیه دارد و روز پنجشنبه ابراهیم کالین، رئیس اطلاعات این کشور را در دمشق پذیرفت.
عبدی گفت: «مطمئناً این به ما مربوط میشود. آنها تلاش خواهند کرد تا مقامات جدید دمشق را تحت فشار قرار دهند تا به منافع خود در سوریه خدمت کنند، منافعی که آشکارا علیه ماست». عبدی مدعی شد که نیروهای دموکراتیک سوریه میخواهند هیئتی را به دمشق بفرستند تا درباره جایگاه آن در سوریه جدید گفتگو کنند. این دو گروه قبلاً در سطح عملی هماهنگ شدهاند. نیروهای دموکراتیک سوریه اوایل این هفته کنترل شهر دیرالزور در شرق این منطقه را پس از ورود به آن و عقب نشینی ارتش به دست گرفتهاند.
عبدی از آمریکا خواست تا اطمینان حاصل شود که منطقه خودگردان در روند سیاسی سوریه پس از اسد گنجانده شده است. او گفت که مدیریت سیاسی آن باید در دولت جدید نمایندگی داشته باشد و نیروهای دموکراتیک سوریه باید بخشی از نیروهای مسلح کشور باشند.
ایالات متحده نگران آینده نیروهای دموکراتیک سوریه در آینده سوریه پسااسد است. ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود در سال 2019 تا حدی نیروهای آمریکایی را از شمال شرق سوریه خارج کرد و راه را برای ترکیه و متحدانش هموار کرد تا این گروه را از نواری از خاک در امتداد مرز شمالی سوریه بیرون برانند و هزاران کرد را آواره کند. دولت بایدن با هدف کمک به تشکیل یک دولت انتقالی جدید به رهبری سوریه بوده اعلام آمادگی کرده و بلینکن نیز روز پنجشنبه در دیدار با ملک عبدالله و سایر مقامات بر این گزاره تاکید داشت.
به ادعای وال استریت ژورنال، بلینکن، در سفری که ممکن است یکی از آخرین سفرهایش به منطقه در دوران ریاست جمهوری بایدن باشد، تاکید کرد که دولت انتقالی باید برای مردم سوریه باشد و در نهایت توسط آنها ایجاد شود. او گفت اما این امر مستلزم کمک کشورهای دوست در منطقه است که مایل به حمایت از دولت انتقالی هستند. طرح بلینکن بر برخی عناصر کلیدی استوار است. آنها شامل حقوق اقلیتها، تمرکز بر عملیاتهای بشردوستانه برای کمک به مردم سوریه و ایجاد یک دولت انتقالی است که از تبدیل شدن این کشور به پایگاهی که گروههای تروریستی میتوانند از آنجا فعالیت کنند، جلوگیری کند.