تلاش مردم ایران و فشار بین‌المللی در توقف قانون «آپارتاید» حجاب نقش داشت

ایران

کارولینا موراچه عضو کمیته حقوق زنان و برابری جنسیتی در پارلمان اروپا در گفت‌وگو با یورونیوز فارسی تاکید کرد «تلاش مردم و فشار بین‌المللی در توقف قانون «آپارتاید» حجاب نقش داشت.

یورونیوز فارسی با کارولینا موراچه، عضو پارلمان اروپا از جنبش ۵ ستاره ایتالیا گفت‌وگویی انجام داده است. در این گفت‌وگو بر اجرای قانون حجاب در ایران، رصد جامعه مدنی ایران توسط پارلمان اروپا و مساله «سرکوب زنان» از سوی حکومت پرداخته شده است.

کارولینا موراچه عضو کمیته حقوق زنان و برابری جنسیتی در پارلمان اروپا است. او از ارتباط مدام نمایندگان عضو این هیات با جامعه مدنی ایران خبر می‌دهد و اینکه رفتار جمهوری اسلامی ایران مدام تحت رصد است.

نظر این نماینده پارلمان اروپا این است که «تلاش جامعه مدنی در کنار فشار بین‌المللی در توقف قانون «آپارتاید» حجاب نقش داشته است.»  

 او از تلاش پارلمان اروپا برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در گروه‌های تروریستی خبر داد.

  • جنبش ۵ ستاره از جناح ضدساختار در واقع یک حزب سیاسی است که به عنوان یک جنبش ضد جریان‌های سیاسی سنتی در ایتالیا شناخته می‌شود.

هیات ‌روابط با ایران در پارلمان‌ اروپا چه مسائل تازه‌ای مرتبط با ایران را دنبال کرده است؟ این هیات در آینده چه برنامه‌هایی برای نظارت بر مسائل حقوق بشر در ایران دارد؟

هیات ‌روابط با ایران در پارلمان‌ اروپا به‌طور فعال با جامعه مدنی ایران در ارتباط است و از تلاش‌ها برای صلح پایدار در منطقه حمایت می‌کند. همانطور که می‌دانید خانم هانا نیومن از تاریخ ۳ اکتبر ۲۰۲۴ به‌عنوان رئیس جدید این هیات انتخاب شد. تمرکز اصلی این هیات بر چالش‌هایی که به دنبال سرکوب شهروندان توسط رژیم ایران به وجود آمده است. این هیات از تمام افرادی که برای تحقق دموکراسی و حقوق بشر در داخل ایران می‌کوشند، حمایت می‌کند.

نظر شما درباره اجرای قانون حجاب در ایران چیست؟

این قانون که به نوعی قانون «آپارتاید جنسیتی» توصیف شده، قرار بود به طور رسمی در تاریخ ۱۳ دسامبر اعلام شود، اما به درخواست مجلس ایران به شورای عالی امنیت ملی سپرده شد. تلاش جامعه مدنی، فشارهای ملی و به‌ویژه بین‌المللی بی‌تردید در توقف اجرای این قانون تاثیر داشته‌اند. با این حال، این کافی نیست. به باور ما اعمال تنبیه‌های مختلف برای زنان و زندان، شلاق و جریمه‌های سنگین برای آنها که تن به حجاب تحمیلی و اجباری نمی‌دهند، قابل قبول نیست.

نظرتان درباره جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران چیست؟ پیام این جنبش در اروپا چگونه شنیده شد؟

 این جنبش بسیار مهم است؛ در واقع این شعاری است که باید در تمام جهان طنین‌انداز شود. همه زنان حق دارند در آزادی کامل به سر ببرند. سال گذشته پارلمان اروپا جایزه ساخاروف ۲۰۲۳ را به ژینا-مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران اهدا کرد که نشان‌دهنده حمایت همه‌جانبه از زنانی است که در ایران همچنان برای حقوق خود، برابری و دموکراسی می‌جنگند. ما باید این تعهد را ادامه دهیم و فشار بر حاکمان ایران را برای رسیدن به دموکراسی و آزادی حفظ کنیم.

چه مسائلی در جامعه ایران بیشتر از بقیه توجه شما را جلب کرده است؟

 موضوع آزادی زنان و توانمندسازی حرفه‌ای زنان در ایران و حق دسترسی آنها به آموزش و تحصیل، از جمله مسائلی هستند که برای کل اتحادیه اروپا اهمیت ویژه‌ای دارند.

اما فراتر از این موارد، برخی موضوع‌ها از جمله آنچه بر سر مهسا امینی آمد، توجه جامعه جهانی را به سمت ایران جلب کرد. مهسا امینی، که در ۲۲ سالگی توسط «پلیس اخلاقی» به دلیل نادیده‌گرفتن قوانین حجاب بازداشت شد و پس از سه روز بر اثر ضرب و شتم در بازداشت جان باخت، نمونه‌ای از این وضعیت‌های غیرقابل قبول در ایران است. مانند مهسا، بسیار دختران و زنان دیگری هم در مسیر دستیابی به آزادی دچار خشونت شده‌اند. هیچگاه نباید حمایت از این دسته زنان فراموش شود.

به عنوان عضو کمیته حقوق زنان و برابری جنسیتی در پارلمان اروپا، فکر می‌کنید چه اقدامات بین‌المللی برای برخورد با ایران ضروری است؟

 اتحادیه اروپا به شدت سرکوب سیستماتیک و فزاینده زنان در ایران را محکوم کرده است. ما باید همچنان به این وضعیت توجه کنیم، باید داستان و روایت زنان ایرانی که موفق به فرار شده‌اند را منتشر کنیم و از جنبش «زن، زندگی، آزادی» حمایت کنیم. و از همه مهم‌تر، باید تعداد ماموریت‌های تحقیقاتی‌مان را افزایش دهیم تا یک سازوکار عملی برای تعیین مسئولیت‌ها فراهم کنیم.

پس از محکومیت‌های اخیر علیه دولت ایران برای نقض حقوق بشر در پارلمان اروپا، به‌ویژه خشونت علیه زنان، چه اقداماتی برای افزایش فشار بر دولت ایران در نظر گرفته شده است؟ آیا تحریم‌های جدیدی در راه است؟

پارلمان اروپا به طور فعال نقض حقوق بشر در ایران، به ویژه خشونت علیه زنان در اعتراضات ۲۰۲۲ را محکوم کرده است. پارلمان خواستار اعمال تحریم‌های بیشتر و افزودن سپاه پاسداران به فهرست تروریستی اتحادیه اروپا شده است. تصمیم درباره تحریم‌های جدید به عهده شورای اتحادیه اروپا است.

آیا نشانه‌هایی از امید برای تعامل موثرتر با جامعه مدنی و دولت ایران با روی کار آمدن دولت مسعودپزشکیان قابل مشاهده است؟

برخی نشانه‌های امیدبخش برای تعامل موثرتر با جامعه مدنی ایران زیر نظر دولت جدید دیده می‌شود. با وجود چالش‌ها، نسل جدیدی از فعالان شجاع و جامعه‌محور در ایران در حال ظهور است که خواهان تغییرات اجتماعی و پاسخگویی دولت هستند.

با توجه به وضعیت منطقه، به‌ویژه در لبنان و سوریه، آینده ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

کل منطقه خاورمیانه با خطر تشدید برخوردهای نظامی مواجه است. متاسفانه ما هر روز شاهد تشدید نشانه‌های این وضعیت هستیم.

ما در جنبش پنج ستاره در  ایتالیا [حزب سیاسی که به عنوان یک جنبش ضد جریان‌های سیاسی سنتی در ایتالیا شناخته می‌شود] همیشه طرفدار صلح هستیم و بر این باوریم که صلح باید از طریق گفتگو و دیپلماسی حاصل شود، نه از مسیر نظامی. به باور ما ایران بازیگر سیاسی مهمی در منطقه است و گفتگو با این کشور باید اولویت داشته باشد.