نشریه پلتیکو در گزارشی نوشت: رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دونالد ترامپ را به مماشات با روسیه در مورد اوکراین متهم کرده است. کایا کالاس که بعد از اظهارات رئیس جمهور آمریکا در مورد برنامه دیدارش با ولادیمیر پوتین برای گفتگو در مورد پایان دادن به جنگ در اوکراین صحبت میکرد گفت:
«مماشات همیشه شکست میخورد.» مقامهای آمریکا پیش از این تاکید کردند که اوکراین کلیه سرزمینهای خود را پس نخواهد گرفت و اجازه نخواهد یافت که به ناتو ملحق شود.
به گزارش بی بی سی خانم کالاس این پرسش را مطرح کرد که چرا روسیه، حتی پیش از آغاز مذاکرات، هر آنچه میخواهد دریافت میکند. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تاکید کرد که کشورهای اروپایی و خود اوکراین باید در هرگونه مذاکرات صلحی مشارکت داشته باشند.
اما پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا بعد از نشست امروز ناتو در بروکسل گفت که موارد مطرح شده امتیازدهی نیست، بلکه منعکس کننده واقعیات میدان است. آقای هگست امروز پیش از نشست ناتو هم تاکید کرده بود که مکالمات اخیر دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین در مورد پایان دادن به جنگ در اوکراین به معنای خیانت به کییف نیست.
او گفت که آمریکا بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار به تقویت خطوط مقدم اوکراین در برابر روسیه کمک کرده است و افزود که جهان «خوشبخت» است که رئیس جمهور ترامپ در صحنه حضور دارد، چرا که فقط او میتواند «قدرتها را برای حصول صلح گردهم بیاورد.»
کرملین روز پنجشنبه گفتگوی دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین را «بسیار مهم» خواند و دولت ترامپ را به دلیل «نهایت تلاشش برای حصول صلح» ستود. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در مقابل، دولت جو بایدن را متهم کرد که با تمام توانش برای ادامه جنگ تلاش میکرده است.
آقای پسکوف تاکید کرد که اکنون هم در روسیه و هم در آمریکا اراده سیاسی برای یافتن توافقی به منظور پایان دادن به جنگ در اوکراین وجود دارد.
سخنگوی کرملین گفت که اقدامات مقدماتی برای دیداری میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین در جریان است. او تاکید کرد که با توجه به موضوعات متنوعی که باید در مورد آن صحبت شود، واضح است چنین دیداری باید زود انجام بگیرد اما افزود که هنوز جدول زمانی مشخصی برای آن تعیین نشده است.
به گفته آقای پسکوف در جریان مکالمه تلفنی دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین که بیش از یک ساعت ادامه داشت، دو طرف موافقت کردند که از طریق مذاکره میتوان به توافقی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین رسید.
سخنگوی کرملین به این پرسش پاسخ نداد که برای انجام این مکالمه تلفنی، کدام یک از دو رهبر با طرف مقابل تماس گرفته است. او همچنین در مورد گزارشها مبنی بر احتمال انجام دیدار دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین در عربستان سکوت کرد.
آقای پسکوف همچنین تاکید کرد که روسیه نه تنها میخواهد با اوکراین مذاکره کند، بلکه مایل است با آمریکا هم در مورد امنیت اروپا و نگرانیهای مسکو گفتگو کند. روسیه در سال ۲۰۲۱ از ناتو خواسته بود که به مرزها و محل استقرار خود در سال ۱۹۹۷ بازگردد.
کرملین اعلام کرده اوکراین بدون تردید در مذاکرات صلح مشارکت خواهد داشت، اما در کنار آن، مسیر جداگانهای نیز برای گفتگوهای دوجانبه آمریکا و روسیه در نظر گرفته شده است. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که ممکن است چند ماه طول بکشد تا دیدار رؤسای جمهوری روسیه و آمریکا، احتمالاً در ریاض ترتیب داده شود.