۲۲ دی ۱۴۰۲ (۱۲ ژانویه ۲۰۲۴) ــ ماشین کشتار دولتی در جمهوری اسلامی در پی گردن برای طناب دار است. دولتمردان در ۱۰ روز نخست سال ۲۰۲۴، دستکم ۲۱ تن، یعنی هر روز دو تن، را اعدام کردهاند: ۱۳ تن بهاتهامهای مربوط به مواد مخدر، ۲ تن بهاتهام قتل، ۵ تن سرقت مسلحانه، و زندانی عقیدتی داوود عبداللهی بهاتهام «محاربه» و «افسادفیالارض». جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI) که با مجازات اعدام به هر اتهامی و در هر شرایطی مخالف است و علیه آن مبارزه میکند، تمام ایرانیان و جامعهی بینالمللی را به اقدام فوری برای تلاش در جهت متوقفکردن ماشین کشتار در جمهوری اسلامی فرا میخواند.
اجرای حکم اعدام چندین زندانی سیاسی و نیز چند تن از معترضان دستگیرشده در سال ۱۴۰۱ را بهاتهامهای واهی و ساختگی تهدید میکند. حکم اعدام شماری از این زندانیان در شعبههای خاصی از دیوانعالی کشور، ازجمله شعبههای ٩، ۱۷ و ۴۱، تایید شده که همواره مهر تایید بر حکمهای صادرشده در شعبههای اعدامگر دادگاه انقلاب مثل شعبههای ۱۵، ۲۶ و ۲۸ میزنند. شمار حکمهای تاییدشده و افزایش احتمال اجرای اعدامها به میزان بسیار هشداربرانگیزی رسیده است. درحالحاضر، دستکم ۲۰ زندانی سیاسی محکوم به اعدام و ۱۲ تن نیز به «جرم»هایی متهم هستند که خطر محکومیت به اعدام در پی دارد. بهعلاوه، دستکم ۲۰ تن از معترضان دستگیرشده در سال ۱۴۰۱ نیز محکوم به اعدام و ۱۵۹ تن به جرمهایی متهم هستند که که ممکن است به صدور حکم اعدام بیانجامد. کارنامهی جمهوری اسلامی نشان میدهد که شمار واقعی حکمهای اعدام صادرشده و اعدامهای اجراشده بیشتر است. با توجه به پنهانکاری دولتمردان جمهوری اسلامی، اطلاعات زیر را بههیچوجه نباید جامع تلقی کرد.
زندانیان سیاسی در خطر اعدام
ــ محسن مظلوم، پژمان فاتحی، وفا آذربار و محمد (هژیر) فرامرزی، چهار زندانی کُرد، در تاریخ ۲۹ تیر ۱۴۰۱ در استان آذربایجان غربی دستگیر و از آن پس قربانی ناپدیدسازی قهری شدند. جمهوری اسلامی هیچ اطلاعی دربارهی أنها به خانوادهها و وکیلشان نداده و آنها را بهخاطر اطلاعرسانی بارها تهدید کرده. اما دو بار در مهر و آذر ۱۴۰۱ «اعتراف»های اجباری آنها را از تلویزیون دولتی پحش کرده است. در این «اعتراف»ها آثار شکنجه حتی در ظاهر این چهار تن دیده میشد. جمهوری اسلامی این چهار تن را متهم به «جاسوسی برای اسرائیل» کرده و با پروندهسازی و دروغ مدعی دستگیری آنها به صورت مسلح و در حین تلاش برای انفجار در تاسیسات صنعتی در اصفهان در همکاری با اسرائیل شده است؛ درحالیکه، این چهار تن عضو کومله در روستای ینگجه از توابع منطقه صومای برادوست ارومیه در آذربایجان غربی و در حین فعالیتهای سیاسی و تشکیلاتی بدون همراهداشتن سلاح دستگیر شدهاند.
به گفتهی اعضای خانودهی این زندانیان «کلیهی مراحل بازداشت، بازپرسی، رسیدگی و دادرسی تا صدور حکمشان در ابهام، خفا، پنهانی، غیرشفاف و سریع» رخ داده و وکیل آنها مسعود شمسنژاد از دسترسی به پروندهی آنها محروم بوده است. شعبهی ٢۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری آنها را به اعدام محکوم کرده و این حکم عیناً در شعبهی ٩ دیوان عالی کشور به ریاست قاسم مزینانی تایید شده است.
ــ انور خضری، کامران شیخه، خسرو بشارت و فرهاد سلیمی چهار تن از زندانیان عقیدتیسیاسی کُرد اهل سنت هستند که حکم اعدام آنها تایید شده است. سه تن از همپروندههای این زندانیان، بهنامهای قاسم آبسته، ایوب کریمی و داوود عبداللهی از مهر ۱۴۰۲ تاکنون اعدام شدهاند. چهار زندانی نامبرده از روز ۸ دی ۱۴۰۲ در زندان قزلحصار کرج دست به اعتصاب غذا زدهاند.
هفت متهم این پرونده در فاصلهی آذر تا بهمن ۱۳۸۸ در استان آذربایجان غربی دستگیر شدند و چند ماه در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات ارومیه برای انجام «اعتراف» اجباری زیر شکنجهی شدید جسمی و روحی قرار گرفتند. سپس شعبهی ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمد مقیسه آنها را بهاتهامهای اقدام علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، عضویت در گروههای سلفی و افساد فیالارض به اعدام محکوم کرد. پس از نقض این حکم، شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست صلواتی، در خرداد ۱۳۹۷، آنها را بهاتهام محاربه و افساد فیالارض و بغی دوباره به اعدام محکوم کرد. این حکم در شعبهی ۴۱ دیوانعالی کشور به ریاست علی رازینی تایید شد. دادگاه کیفری ارومیه در سال ۱۳۹۶، در پروندهی دیگری، انور خضری، کامران شیخه و خسرو بشارت را بهاتهام قتل عمد یک روحانی اهل سنت محاکمه کرد. کامران شیخه بهاتهام قتل عمد به قصاص نفس (اعدام)، و انور خضری و خسرو بشارت بهاتهام مشارکت در قتل هر یک به ۱۰ سال زندان محکوم شدند. این حکمها در سال ۱۳۹۷ در دادگاه تجدیدنظر ارومیه تایید شد.
معترضان ۱۴۰۱ در خطر اعدام
ــ رضا (غلامرضا) رسایی، شهروند کُرد پیرو «اهل حق» (یارسان) و از بازداشتشدگان جنبش سراسری زن، زندگی، آزادی بهاتهام مباشرت در قتل عمد نادر بیرامی، رئیس اطلاعات سپاه پاسداران شهرستان صحنه در استان کرمانشاه، در دادگاه کیفری یک کرمانشاه به ریاست محمدرسول حقنجاتی به اعدام محکوم شد. این حکم بر اساس «اعتراف» پس از شکنجههای شدید که به شکستن انگشتهای پا و دندههای او و آسیب شدید به کتف او انجامید، بر پایهی «علم قاضی» صادر شد. شعبهی ۱۷ دیوانعالی کشور به ریاست محمد بارانی در اوایل دی ۱۴۰۲ حکم را تأیید کرد. حکم به شعبهی اجرای احکام دادگستری کرمانشاه ارجاع شده است.
ــ عباس (مجاهد) کورکوری متهم پروندهی تیراندازی ۲۵ آبان ۱۴۰۱ به معترضان در ایذه و قتل ۷ شهروند از جمله کیان پیرفلک، کودک ۹ ساله، است. عباس (مجاهد) کورکوری قربانی ناپدیدسازی قهری، بوده و زیر شکنجهی شدید ناگزیر از «اعتراف» شده است. خانوادهی کیان پیرفلک بارها اعلام کردهاند که شاهد قتل او با شلیک گلولهی ماموران به طرف خودرو بودهاند و هیچ شکایتی از مجاهد کورکوری ندارند. شعبهی دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه او را بهاتهام قتل عمد به قصاص نفس محکوم کرد و شعبهی ۱۷ دیوان عالیکشور به ریاست محمد بارانی در اواخر آذر ۱۴۰۲ حکم را تایید کرد. حکم به شعبهی اجرای احکام دادگستری کرمانشاه ارجاع شده است.
ــ احتمال اعدام منوچهر مهماننواز (اتهام: محاربه؛ تهران)، منصور دهمرده (شهروند معلول بلوچ؛ اتهام: محاربه و افساد فیالارض؛ زاهدان) نیز زیاد است.
زندانیان سیاسی دیگر که در خطر اعدام هستند
ــ احمدرضا جلالی، شهروند ایرانیسوئدی، در خطر اجرای حکم اعدام بهتلافی تایید حکم حبس ابد حمید نوری (دستیار هیئت مرگ کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷) در سوئد، قرار دارد. مسئولان زندان پس از محکومشدن حمید نوری چندین بار احمدرضا جلالی را تهدید به اجرای حکم اعدام کردهاند.
ــ حکم اعدام جمشید شارمهد، زندانی دو ملیتی ایرانیآلمانی، بهاتهام افساد فیالارض از طریق طراحی و هدایت اقدامهای تروریستی و رهبری گروه تندر تایید شده است.
ــ حکم اعدام ادهم نارویی و محمد زینالدینی، زندانیان سیاسی بلوچ در زندان زاهدان، بهاتهام کشتن سه نیروی امنیتی تایید شده است.
ــ حکم اعدام حبيب دريس، سيدسالم موسوی، سيدعدنان موسوی (غبیشاوی)، علی مجدم، محمدرضا مقدم، و معين خنفری (شهروندان عرب خوزستان متهم به عضویت در گروه «حرکة النضال»)، که در زندان شیبان اهواز هستند، بهاتهام محاربه، حمله به مقرهای نظامی بسیج و سپاه و کشتن دو مامور نیروی انتظامی، یک بسیجی و یک سرباز در بندر خمینی، صادر شده است. این شش تن در فاصلهی مهر تا دی ۱۳۹۷ در خوزستان دستگیر شدند و برای «اعتراف» اجباری زیر شکنجههای شدید قرار گرفتند. دادگاه انقلاب اهواز در اسفند ۱۴۰۱ آنها را به اعدام محکوم کرد. جمهوری اسلامی حبیب اسیود (حبیب فرجالله چعب) شهروند ایرانیسوئدی و از رهبران پیشین گروه «حرکة النضال» را در سال ۱۳۹۹ در ترکیه ربود و او را در اردیبشهت ۱۴۰۲ اعدام کرد.
اعدام در سال ۲۰۲۳
جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۲۳، دستکم ۸۶۷ اعدام را ثبت کرده است که بالاترین شمار اعدامها در هشت سال گذشته، از ۲۰۱۶ تاکنون، است. از این تعداد، ۴۹۷ تن بهاتهامهای مربوط به مواد مخدر (شامل شش تن بهاتهام قتل و مواد مخدر) و پنج کودکمتهم ــ که در زمان ارتکاب جرم اتهامی کمتر از ۱۸ سال داشتند ــ بهاتهام قتل اعدام شدند. از آغاز خیزش «زن زندگی آزادی» هشت تن بهاتهامهای مربوط به مشارکت در اعتراضها اعدام شدهاند: دو تن در پاییز ۱۴۰۱ (سال ۲۰۲۲) و شش تن از زمستان ۱۴۰۱ بهبعد در سال ۲۰۲۳. برای اطلاعات بیشتر و آمار اعدام در جمهوری اسلامی تا آخر سال ۲۰۲۳، نگاه کنید به: گزارش تحلیلی مجازات اعدام: ماشین کشتار دولتی در ایران که در تاریخ ۲۰ دی ۱۴۰۲ (۱۰ ژانویه ۲۰۲۴) منتشر شد.
جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI)
(عضو فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH)
فیسبوک: https://www.facebook.com/lddhi.fidh/
اینستاگرام: https://www.instagram.com/lddhi.fidh/