کامالا هریس پس از دیدار با نتانیاهو: زمان پایان یافتن جنگ غزه فرارسیده است و یک مطلب دیگر

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

کامالا هریس پس از گفت‌وگو با نتانیاهو «نگرانی جدی خود را در مورد وضعیت وخیم انسانی در غزه» ابراز کرد و گفت در این‌باره سکوت نخواهد کرد. لحن او با نتانیاهو تندتر از جو بایدن بود. کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، پنج‌شنبه ۴ مرداد / ۲۵ ژوئیه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را برای کمک به دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه تحت فشار قرار داد و لحنی سخت‌تر از جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا گرفت.

نتانیاهو دوشنبه وارد واشنگتن شد. او پس از سخنرانی در کنگره، روز پنج‌شنبه ابتدا با جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در کاخ سفید دیدار کرد و سپس به دیدار هریس رفت.

هریس پس از گفت‌وگوی رودررو با نتانیاهو در بیانیه‌ای تلویزیونی گفت: «زمان پایان یافتن جنگ [غزه] فرارسیده است».

پس از کناره‌گیری بایدن از رقابت‌های انتخاباتی در روز یکشنبه گذشته، کامالا هریس، نامزد احتمالی حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا خواهد بود.

او گفت: «ما نمی‌توانیم به خود اجازه دهیم در برابر رنج [مردم غزه] بی‌اعتنا باشیم و من ساکت نخواهم شد.»

 


سخنان هریس لحن تند و جدی داشت و این پرسش را پیش کشید که در صورت انتخاب شدن هریس به‌عنوان رئیس جمهوری آمریکا در ۵ نوامبر، آیا او در برخورد با نتانیاهو، نزدیکترین متحد ایالات متحده در خاورمیانه تهاجمی‌تر خواهد بود یا خیر.

پیش از دیدار هریس با نتانیاهو، جو بایدن با نخست‌وزیر اسرائیل ملاقات کرد و به او گفت که باید شکاف‌ها را برای دستیابی به آتش‌بس در غزه از میان بردارد و موانع موجود در جریان کمک‌های ارسالی به غزه را برطرف کند.

آتش‌بس در غزه ماه‌ها موضوع مذاکره بوده است. مقام‌های آمریکایی معتقدند که طرفین بیش از هر زمان دیگری به توافق بر سر آتش‌بس شش هفته‌ای در ازای آزادی زنان، بیماران، سالمندان و گروگان‌های مجروح توسط حماس نزدیک شده‌اند.

کامالا هریس گفت: «تحرکات امیدوارکننده‌ای در مذاکرات برای دستیابی به توافق صورت گرفته است، و همانطور که به نخست‌وزیر، بنیامین نتانیاهو گفتم، زمان انجام این توافق فرارسیده است».

هریس افزود تصور رسیدن به راه‌حل دو کشوری دشوار است اما این تنها مسیری است که تضمین می‌کند اسرائیل یک کشور یهودی و دموکراتیک باقی بماند.

اگرچه او به‌عنوان معاون رئیس‌جمهوری آمریکا سخنان بایدن در مورد حق اسرائیل در دفاع از خود را تکرار کرد اما گفت با رویکرد نظامی اسرائیل موافق نیست. هریس گفت: «اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند اما نحوه انجام آن مهم است.»

در ماه مارس گذشته او به‌صراحت اعلام کرد که اسرائیل در طول حمله زمینی خود به فلسطین به اندازه کافی برای کاهش «فاجعه انسانی» تلاش نمی‌کند. پس از آن او در مورد «پیامدهای» تهاجم گسترده اسرائیل به رفح در جنوب غزه، جایی که فلسطینی‌ها به آن پناه برده‌اند، هشدار داد.

جنگ در غزه اختلاف‌ها در حزب دموکرات آمریکا را دامن زد، این حزب را زیر فشار قرار داد و ماه‌ها اعتراضات گسترده‌ای علیه بایدن برانگیخت. کاهش حمایت آمریکایی‌های عرب‌تبار از این حزب می‌تواند به بخت دموکرات‌ها در میشیگان لطمه زند، یعنی یکی از معدود ایالت‌هایی که رأی آن احتمالاً در انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر تعیین‌کننده است.

هریس با اشاره تلویحی به این نگرانی‌ها از آمریکایی‌ها خواست تا به «تلاش‌ها برای درک پیچیدگی، تفاوت‌های ظریف و تاریخ منطقه [خاورمیانه] کمک کنند». او خطاب به «همه کسانی که خواستار آتش‌بس هستند و به همه کسانی که آرزوی صلح دارند»، گفت: «شما را می‌بینم و می‌شنوم. بیایید توافق را انجام دهیم تا بتوانیم برای پایان دادن به جنگ آتش‌بس برقرار کنیم».

بایدن روز چهارشنبه در سخنانی تمایل به وحدت در حزب دموکرات را به‌عنوان عامل اصلی شکست دونالد ترامپ، رقیب انتخاباتی عنوان کرد. او گفت تصمیم گرفته که به دنبال انتخاب مجدد نباشد و در عوض از کامالا هریس در رقابت‌های انتخاباتی حمایت کند.

هریس روابط نزدیکتری با منتقدان درون حزب دموکرات دارد. برخی از آن‌ها از بایدن خواسته‌اند تا به دلیل نگرانی از تلفات بالای غیرنظامیان فلسطینی در غزه، برای ارسال تسلیحات ایالات متحده به اسرائیل شرایطی قائل شود. ایالات متحده تأمین‌کننده اصلی تسلیحات اسرائیل و همواره از این کشور در شورای امنیت سازمان ملل محافظت کرده است.

بنیامین نتانیاهو در طول اقامت خود در ایالات متحده آمریکا همچنین قصد دارد با دونالد ترامپ نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری در ملک او در مار-آ-لاگو فلوریدا دیدار کند. نتانیاهو هرگونه انتقاد از اقدامات نظامی کشورش در نوار غزه را رد می‌کند.

جنگ در غزه در ۷ اکتبر گذشته زمانی آغاز شد که شبه‌نظامیان حماس از غزه به جنوب اسرائیل حمله کردند و بر اساس آمار اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۵۰ نفر را به اسارت گرفتند.

حمله تلافی‌جویانه اسرائیل به غزه بیش از ۳۹ هزار کشته بر جای گذاشته و با تخریب بیشتر مناطق ساحلی، آواره شدن مردم غزه، قحطی و کمبود کمک‌های انسانی، فاجعه انسانی ایجاد کرده است.

۵ مرداد ۱۴۰۳

 

انتقادهای شدید از سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا
نخست‌وزیر اسرائیل پس از سخنرانی خود در کنگره آمریکا با موجی از خشم مواجه شد. بستگان گروگان‌ها او را متهم کردند که دست به «نمایش سیاسی» زده است. هزاران نفر در واشنگتن علیه او و سیاست‌هایش در غزه تظاهرات کردند.

۴ مرداد ۱۴۰۳

اندکی پیش از دیدار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و کامالا هریس، معاون او، سرخوردگی زیادی از سخنرانی او در کنگره آمریکا ابراز شد. رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند که خانواده‌های گروگان‌هایی که در دست حماس هستند این سخنرانی را «نمایش سیاسی» توصیف کردند. انتقادهایی نیز از سوی نانسی پلوسی، از دموکرات‌های با نفوذ ایالات متحده آمریکا وارد شد اما نمایندگان جمهوری‌خواه از سخنان نتانیاهو استقبال بیشتری کردند.

در بیانیه نزدیکان آمریکایی گروگان‌های اسرائیلی آمده است: «نتانیاهو در ارائه راه‌حل‌های جدید یا مسیری جدید ناکام مانده است». آن‌ها گفتند: «مهم‌تر از همه، به‌رغم درخواست‌های مقامات ارشد دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل، او نتوانسته به توافق [آزادی] گروگان‌ها که اکنون روی میز است، پایبند بماند».

اندکی پیش از سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا مشخص شد که رفتن مذاکره‌کنندگان اسرائیلی به قطر برای شرکت در مذاکرات غیرمستقیم آتش‌بس به تعویق افتاده است.

انتقاد نانسی پلوسی از نتانیاهو
ایالات متحده به‌عنوان مهم‌ترین متحد اسرائیل از این کشور خواسته است تا کمک‌های بشردوستانه به غزه را افزایش دهد و حفاظت از غیرنظامیان را بهبود بخشد. نانسی پلوسی، رهبر سابق دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان آمریکا در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) سخنرانی نتانیاهو را به‌شدت مورد انتقاد قرار داد و نوشت «این شاید بدترین سخنرانی یک مقام خارجی» بود که این افتخار را داشت در کنگره ایالات متحده سخنرانی کند.

نتانیاهو در سخنرانی خود برخلاف نظر بستگان و نزدیکان ۱۱۵ گروگانی که هنوز در نوار غزه هستند، از تلاش‌ها برای آزادی گروگان‌ها سخن گفت. حماس او را به دروغ‌گویی متهم کرد و در بیانیه‌ای گفت:

«سخنان نتانیاهو درباره تشدید تلاش‌ها برای بازگرداندن گروگان‌ها دروغ محض و برای اذهان عمومی اسرائيل، آمریکا و جهان گمراه کننده است. این درحالی است که او کسی است که تمام تلاش‌ها برای پایان جنگ و رسیدن به توافقی برای آزادی زندانیان را به‌رغم تلاش‌های پیوسته برادرانمان در مصر و قطر به حاشیه برده است.»

پلوسی پیش از سخنرانی نتانیاهو در کنگره گفته بود که «خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی خواستار آتش‌بس و بازگرداندن فرزندانشان هستند؛ امیدواریم که نتانیاهو وقت خود را برای این کار صرف کند».

فارن پالسی نوشت حدود نیمی از نمایندگان دموکرات‌ کنگره آمریکا، از جمله سناتور دیک دوربین، جیم کلایبرن، عضو سابق اکثریت مجلس نمایندگان و سه نفر از چهار عضو گروهی که از پشتیبان‌های فلسطین هستند، در جلسه شرکت نکردند و سخنرانی او را تحریم کردند.

برنی سندرز، سناتور مستقل نیز سخنرانی نتانیاهو را تحریم کرد و در این‌باره گفت: «این نخستین بار در تاریخ آمریکاست که به یک جنایتکار جنگی چنین افتخاری داده می‌شود» او همچنین نتانیاهو را «دروغگو» خطاب کرد و افزود اسرائیلی‌ها نمی‌خواهند نتانیاهو باز هم به قدرت برسد و به همین دلیل معتقدند او برای کارزار انتخاباتی به کنگره آمده است.

تظاهرات هزاران نفر از پشتیبان‌های فلسطین
در حالی که نتانیاهو در کنگره آمریکا سخنرانی می‌کرد، هزاران نفر در واشنگتن علیه نتانیاهو به‌عنوان «جنایتکار جنگی» تظاهرات کردند و خواستار پایان دادن به جنگ غزه شدند.

آن‌ها ساعاتی قبل از ورود بنیامین نتانیاهو به ساختمان کنگره آمریکا به خیابان‌ها آمده بودند و خواستار محاکمه نتانیاهو به دلیل «جنایت‌های جنگی» شدند.

تظاهرکنندگان تصاویر نتانیاهوی آغشته به خون را در دست داشتند، پرچم‌های فلسطین را به اهتزاز درآورده بودند و هنگام سخنرانی نخست‌وزیر اسرائیل شعار «فلسطین آزاد» سر دادند.

به‌گزارش الجزیره بین مأموران پلیس و تظاهرکنندگان کلمات تندی ردوبدل شد اما هیچ درگیری یا خشونت فیزیکی رخ نداد.

برخی از خشم معترضان نیز متوجه رئیس جمهوری آمریکا بود. تظاهرکنندگان فریاد می‌زدد: «بایدن، بایدن، تو نمی‌توانی [جنایت‌ها را] پنهان کنی»، «ما شما را به نسل‌کشی متهم می‌کنیم».

نتانیاهو؛ علیه ایران، در دفاع از جنگ
نتانیاهو در سخنان خود خطاب به قانون‌گذاران آمریکایی از جنگ اسرائیل در غزه که بیش از ۳۹ هزار فلسطینی را کشته، بیش از ۸۰ درصد جمعیت غزه را آواره کرده و غزه را به آستانه قحطی رسانده است، دفاع کرد.

او ضمن اعلام تعهد به «پیروزی کامل» در جنگ، معترضان ضد جنگ در ایالات متحده را مورد حمله قرار داد و آن‌ها را به همراهی با حماس متهم کرد. نتانیاهو همچنین تظاهرکنندگان در خارج از ساختمان کنگره را «احمق‌های مورد استفاده ایران» نامید و مورد تشویق قانون‌گذاران آمریکایی قرار گرفت.

 


نتانیاهو این موضوع را که اسرائیل عمداً غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهد رد کرد و گفت: «ارتش اسرائیل میلیون‌ها اعلامیه، میلیون‌ها پیامک، صدها هزار تماس تلفنی را برای جلوگیری از آسیب به غیرنظامیان فلسطینی منتشر کرده است». این در حالی است که حماس می‌گوید نتانیاهو «هر کاری در توان داشت انجام داد تا غیرنظامیان فلسطینی را در معرض خطر قرار دهد».

نتانیاهو همچنین گفت تلفات غیرنظامیان در جنگ غزه نسبت به جنگ‌های دیگر در سایر کشورها تقریباً کم بوده است. او گفت تلفات غیرنظامیان به‌ویژه در رفح واقع در جنوب غزه کم بود. اظهارات او با ارقام و آماری که وزارت بهداشت غزه ارائه می‌دهد در تناقض است.

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین گفت:

در خاورمیانه، محور ترور به رهبری ایران، ایالات متحده، اسرائیل و دوستان عرب ما را به چالش می‌کشد. (...)  این برخورد تمدن‌ها نیست، برخورد بربریت و تمدن است.

تنش در روابط بایدن و نتانیاهو پیش از دیدار
 با وجود تمامی این اظهارنظرها، یک مقام بلندپایه دولت آمریکا بار دیگر خوش‌بینی واشنگتن به مذاکرات آتش‌بس را اعلام کرد و گفت دولت آمریکا این مذاکرات را در «مرحله نهایی» می‌بیند. او به رویترز گفت پیشرفت وجود دارد و فرض بر این است که می‌توان بر اختلاف‌ها فایق آمد. با این حال، هم اسرائیل و هم حماس باید در برخی موارد تغییراتی در نظرات خود بدهند.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا گفته است: «من به فعالیت برای پایان دادن به جنگ در غزه، بازگرداندن همه گروگان‌ها به خانه و برقراری صلح و امنیت در خاورمیانه ادامه خواهم داد». روابط او با نتانیاهو به دلیل رفتار نخست‌وزیر اسرائیل در جنگ متشنج ارزیابی می‌شود. بایدن می‌خواهد روز پنج‌شنبه ۴ مرداد / ۲۵ ژوئیه در کاخ سفید از نتانیاهو پذیرایی کند. رئیس دولت اسرائیل در چهارمین سخنرانی خود در کنگره آمریکا خواستار این شد که «آمریکا و اسرائیل در کنار هم بایستند».

روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از مادر یکی از گروگان‌هایی که هنوز در دست حماس است، نوشت: در حالی که نزدیکان از گروگان‌های کشته‌شده بیشتری مطلع می‌شوند، نتانیاهو به «تور خود در ایالات متحده» ادامه می‌دهد و همچنان مانع از آزادی گروگان‌ها می‌شود.

https://www.radiozamaneh.com/