هشدار سازمان‌های بشردوستانه نسبت به حمله به رفح

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

فاجعه انسانی و ضربه‌ای باورنکردنی به کمک‌های بشردوستانه خواهد بود. رفح با تراکم جمعیتی بالا و محدودیت دسترسی به آب و غذا هدف بعدی برای حمله نظامی زمینی اسرائیل است. سازمان‌های حقوق بشری خواستار توقف حمله‌ها شدند. در یک خبر دیگر ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد. دادگاه بین‌المللی کیفری هم در واکنش به تهدیدها نسبت به احتمال صدور حکم بازداشت مقام‌های اسرائیلی، خواستار توقف فوری این فشارها شد.

اسرائیل بر حمله نظامی به رفح در جنوب باریکه غزه، جایی که حداقل ۱٬۳ میلیون نفر از آوارگان را در خود جای داده است، اصرار دارد. مذاکره برای توقف موقت یا دائمی حمله‌های اسرائیل به نتیجه نرسیده است. وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا حماس را مسئول «عدم توافق» دانست. همزمان برخی منابع از طرح تازه مصر برای آتش‌بس خبر دادند اما جزئیات این پیشنهاد منتشر نشد.

نظامیان اسرائیل شامگاه ۱۳ اردیبهشت/ ۲ مه حمله هوایی به رفح را ادامه دادند. «وفا»، آژانس خبری فلسطین از کشته شدن حداقل شش تن دیگر در بمباران یک ساختمان در رفح در بامداد ۳ مه خبر داد.

همزمان با ادامه حمله‌های اسرائیل، اعتراض‌ دانشجویان در دانشگاه‌های ایالات متحده آمریکا و فرانسه علیه ادامه جنگ ادامه یافت. پلیس به معترضان در چند دانشگاه یورش برد و شماری از معترضان را بازداشت کرد.

۴۷ سازمان غیردولتی از بایدن خواستند مانع تشدید حمله‌های نظامی به رفح شود
کابینه جنگ اسرائیل همچنان بر حمله زمینی به رفح اصرار دارد. آژانس‌های وابسته به سازمان ملل متحد می‌گویند در حال تدوین یک برنامه برای شرایط اضطراری در صورت حمله زمینی به غزه هستند اما در موفقیت‌آمیز بودن این برنامه تردید دارند.

۴۷ سازمان غیردولتی بشردوستانه در نامه‌ای به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از او خواستند «از تمام نفوذ خود برای جلوگیری از عملیات نظامی اسرائیل در رفح استفاده کند.»

این سازمان ها گفتند «هیچ طرح بشردوستانه معتبری نمی‌تواند امنیت ۱٬۳ میلیون نفری را که در رفح پناه گرفته‌اند، تضمین کند.» حتی در صورت عدم تشدید حمله‌های اسرائیل «ازدحام جمعیت، فروپاشی تقریباً کامل زیرساخت‌های بهداشت و درمان، گسترش بیماری، کمبود شدید آب، غذا و دارو در رفح می‌تواند هزاران نفر را تا ماه اوت بکشد».

سخنگوی دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نیز جمعه ۳ مه/ ۱۴ اردیبهشت حمله اسرائیل به رفح را «ضربه‌ای باورنکردنی به عملیات‌های بشردوستانه کل منطقه» خواند.

ینس لارک گفت که حمله زمینی به رفح می‌تواند موجب کشتار بیشتر غیرنظامیان شود.

در باریکه غزه از آغاز حمله‌های اسرائیل بیش از ۳۴ هزار تن کشته شده‌اند؛ اغلب آنها کودک و زن بودند. شمار مفقودی‌ها حدود ده هزار نفر گزارش می‌شود. بخش بزرگی از زیرساخت‌ها، از جمله بیمارستان‌ها، مدارس، مراکز حمایتی وابسته به سازمان ملل و ساختمان‌های مسکونی را بمب‌های اسرائیل تخریب کرده‌اند.

کامیون‌های حامل کمک‌های بشردوستانه را گروه‌های اسرائیلی متوقف می‌کنند و دولت اسرائیل به شمار محدودی از کامیون‌ها اجازه ورود به غزه را می‌دهد.

ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را قطع کرد
پس از آنکه کلمبیا تمام روابط دیپلماتیک با دولت اسرائیل را قطع کرد، ترکیه هم شامگاه پنجشنبه ۲ مه گفت روابط تجاری با اسرائیل را قطع می‌کند.

وزارت بازرگانی ترکیه که پیش از این گفته بود صادرات بخشی از کالاها به اسرائیل را متوقف می‌کند، شامگاه پنجشنبه اعلام کرد «صادرات و واردات مربوط به اسرائیل متوقف شده است و تمامی کالاها را در بر می‌گیرد».

حجم مبادله تجاری ترکیه و اسرائیل ۶٬۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ گزارش شد.

به گفته وزیر اقتصاد ترکیه تعلیق روابط تجاری تا زمان آتش‌بس دائمی و بهبود وضعیت امدادرسانی در غزه خواهد بود.

وزیر خارجه اسرائیل قطع روابط تجاری از سوی ترکیه را «زیر پا گذاشتن تعهدات» از سوی دولت اردوغان توصیف کرد و گفت اسرائیل تلاش می‌کند این کالاها را «از طریق تولید داخلی یا واردات از کشورهای دیگر» تامین کند.

 


واکنش دادگاه کیفری بین‌المللی به تهدیدهای آمریکا و اسرائیل
در اسرائیل انتقادها از بنیامین نتانیاهو و کابینه جنگ بیشتر شده است. تازه‌ترین نظرسنجی روزنامه «معاریو» از کاهش دوباره مقبولیت نخست‌وزیر اسرائیل در نظرسنجی‌ها حکایت دارد. تنها ۳۳ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی نتانیاهو را گزینه مناسب اداره دولت دانستند، ۴۷ درصد دیگر هم رقیب او بنی گانتر را انتخاب کردند. اختلاف نتانیاهو با بنی گانتر یک هفته قبل ۹ درصد گزارش شده بود.

یافته‌های این نظرسنجی می‌گویند حزب وحدت ملی به رهبری گانتر در صورت برگزاری انتخابات ۳۱ کرسی و لیکود به رهبری نتانیاهو ۱۹ کرسی در کنست به دست خواهند آورد.

نتانیاهو علاوه بر اینکه با انتقادهای گسترده در داخل اسرائیل روبه‌رو است، ممکن است با حکم دادگاه بین‌المللی کیفری تحت تعقیب قرار بگیرد. او و متحدانش در روزهای گذشته این نهاد بین‌المللی را تهدید کردند تا مانع از صدور حکم علیه چند مقام اسرائیلی شوند.

دادگاه بین‌المللی کیفری در اطلاعیه‌ای که جمعه ۳ مه منتشر شد، تهدید این نهاد به قطع حمایت از سوی آمریکا و اسرائیل را محکوم کرد و این تهدیدها را تلاش برای «ممانعت» و «تضعیف» اقتدار خود دانست.

دادگاه کیفری بین‌المللی که بر اساس خبرهای تایید نشده ممکن است حکم به بازداشت نتانیاهو، یوآو گالنت (وزیر دفاع) و هرزی هالووی (رئیس ارتش اسرائیل) بدهد، گفت «استقلال و بی‌طرفی» این دادگاه زمانی که «افراد تهدید به انتقام از دادگاه یا پرسنل دادگاه می‌کنند، در صورتی که دفتر در اجرای مأموریت خود، درباره تحقیقات یا پرونده‌هایی که در صلاحیت خود است تصمیم بگیرد»، تضعیف خواهد شد.

رسانه‌ها پیش از این گفته بودند اسرائیل به واشنگتن هشدار داده است در صورت متهم کردن رهبران اسرائیلی توسط دادگاه کیفری بین‌المللی، اقداماتی را انجام خواهد داد که منجر به فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین خواهد شد.

دادگاه کیفری بین‌المللی در بیانیه خود تاکید کرد:

اصرار دارد که تمام تلاش‌ها برای ممانعت، ارعاب یا تأثیرگذاری نادرست بر مقاماتش فوراً متوقف شود.

اسرائیل با شکایت آفریقای جنوبی به دیوان بین‌المللی دادگستری به نسل‌کشی متهم است. این دیوان به رغم اینکه احتمال ارتکاب اسرائیل به نسل‌کشی را تایید کرد اما حکم به توقف حملات نظامی آن نداد.

صدور حکم احتمالی بازداشت سه مقام دولتی اسرائیل اما به شکایت آفریقای جنوبی ارتباطی ندارد، چرا که دادگاه بین‌المللی کیفری به جرایم اشخاص رسیدگی می‌کند.

اسرائیل پس از حمله غیرمنتظره حماس به شهرک‌های اشغالی در هفت اکتبر ۲۰۲۳ حملات زمینی و هوایی به غزه را با خشونت آغاز کرد. تا به حال بیش از ۳۴ هزار فلسطینی در غزه کشته به دست نظامیان اسرائیل کشته شده‌اند. حماس نیز در هفت اکتبر حدود ۱۲۰۰ اسرائیلی را کشت و ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفت. برخی از این گروگان‌ها در توافق‌های دو طرفه آزاد شدند و چند تن از آنها در نتیجه حمله‌های اسرائیل کشته شدند.

حماس و اسرائیل چند مرتبه بر سر تبادل گروگان‌های باقی مانده با فلسطینی‌های زندانی شده در اسرائیل مذاکره کرده‌اند اما هنوز توافقی حاصل نشده است.

۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

https://www.radiozamaneh.com/


در هفت ماه جنگ در غزه، بیش از ۳۴،۰۰۰ فلسطینی کشته شده‌اند.