بازنشستگان باز هم در خیابان: «ما استخوان در گلوی مسئولان هستیم!»

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

مروری بر مهم‌ترین خبرهای کارگری هفته: مدیر گروه باز نشستگان کشوری استان اردبیل که پس از یک هفته زندان به قید وثیقه آزاد شده بود، باز در تجمع هفتگی بازنشستگان شرکت کرد. او طی سخنانی در اجتماع بازنشستگان گفت می‌خواستند مرا یک روزه آزاد کنند اما حاضر نشدم تعهد بدهم که در اعتراضات خیابانی شرکت نمی‌کنم، به زندان اعزام شدم.

هر رویداد یا اعتراض اردوی رنج و کار به وضعیت کنونی، برآیند مجموعه‌ی درهم تنیده‌ی استثمار، تبعیض، ستم و سرکوب است که با تحمیل بی حقوقی و فقر استخوان‌سوز، جامعه را به مرز استیصال سوق داده است. اعتراض به شرایط موجود، در جایی که حاکمان تمام معیارهای حقوقی، اخلاقی و انسانی را زیرپاگذاشته‌اند، تلاش برای درهم شکستن سامانه سرکوب و بهره‌کشی است. گزارش زیر مروری بر مهم‌ترین رویدادها و مبارزه‌های کارگری هفته اخیر است. گزارش‌های مربوط به هفته‌های پیشین را اینجا و اینجا و اینجا و اینجا و اینجا و اینجاو اینجا بخوانید.

در هفته منتهی به ۱۸ شهریور، کارگران ماشین‌سازی تبریز اعتصاب کردند. در این هفته اعتصاب کارگران ماشین‌سازی اراک وارد سومین هفته خود شد و دستکم تا ۱۱ شهریور ادامه یافت. پرسنل انتظامات متروی تهران دست از کار کشیدند و پلاکارد در دست در یک ایستگاه‌ مترو تجمع کردند. کارکنان قرارداد موقت شرکت گاز و نفت گچساران تجمع اعتراضی برپا کردند. کارگران فولاد پارس هفت‌تپه اعتصاب و تجمع کردند. کارگران نظافت شهری- شهرداری زاهدان مقابل استانداری سیستان و بلوچستان گردآمدند و کادر درمان بیمارستان الزهرا در اصفهان تجمع اعتراضی برپا کردند.

اعتراض به تعویق دستمزد نیز ادامه یافت، از جمله در اداره پست گیلان، «صنایع بسته‌بندی داروگر رشت»، شهرداری ایرانشهر و …

بازنشستگان صندوق‌های مختلف این هفته با به خیابان آمدند. بازنشستگان مخابرات سنندج در دوشنبه‌ی اعتراضی خود شعار دادند: «تاکی سرافکندگی، یا مرگ یا زندگی».

مدیر گروه باز نشستگان کشوری استان اردبیل که پس از یک هفته زندان به قید وثیقه آزاد شده بود، باز در تجمع هفتگی بازنشستگان شرکت کرد. او طی سخنانی در اجتماع بازنشستگان گفت می‌خواستند مرا یک روزه آزاد کنند اما [چون] حاضر نشدم تعهد بدهم که در اعتراضات خیابانی شرکت نمی‌کنم، به زندان اعزام شدم.

در حالی که شوک ناشی از مرگ شش کارگر معدن طرزه در اثر نشت گاز قروکش نکرده، این هفته یک کارگر دیگر معدن، این بار در معدن زغال‌سنگ «گله توت» زرند کرمان جان داد. کارگران دیگری قربانی حوادث کار شدند. شمار کارگران قربانی حادثه کار در کارخانه «زباله‌سوز آرادکوه» به سه کشته و یک مصدوم رسید. تعدادی کولبر و سوخت‌بر هم در جستجوی لقمه‌ای نان جان خود را از دست داده یا مصدوم شدند.

مبارزه‌های کارگری
شنبه ۱۱ شهریور، کارگران ماشین‌سازی تبریز اعتصاب کردند. آراز نیوز، خواست کارگران را اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، افزایش دستمزد و حذف پیمانکاران اعلام کرد.

اعتصاب کارگران ماشین‌سازی اراک که ۲۲ مرداد آغاز شده بود، دستکم تا شنبه ۱۱ شهریور ادامه داشت. در این روز خبری در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد مبنی بر این که استانداری مرکزی در هراس از ادامه اعتصاب کارخانه را برای سه روز تعطیل کرده‌ است. از سرنوشت اعتصاب و خواست‌های کارگران خبر دیگری منتشر نشده است.

یکشنبه ۱۲ شهریور، گروهی از کارکنان انتظامات شرکت بهره برداری مترو تهران روز ۱۲ شهریور مقابل ساختمان شورای شهر تهران و در یکی از ایستگاه‌های مترو تجمع کردند. سایت امتداد علت تجمع را اعتراض به تغییر مدیر انتظامات و ادغام این واحد با یگان حفاظت مترو اعلام کرده است.

اعتصاب کارگران ماشین‌سازی تبریز با خواست حذف پیمانکاران و امنیت شغلی
یکشنبه ۱۲ شهریور، کارگران قرارداد موقت شرکت گاز و نفت گچساران شاغل در شرکت‌های تابع شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب مقابل دفتر مرکزی شرکت تجمع کردند و خواستار تعیین وضعیت شغلی خود شدند. کارگران قرارداد موقت صنعت نفت سال‌ها توسط شرکت‌های پیمانکاری در صنعت نفت کار کرده‌اند. آن‌ها ۱۲ سال پیش با قرارداد موقت به استخدام وزات نفت درآمدند اما وزارت نفت از استخدام دائمی آن‌ها خودداری می‌کند. در نتیجه اعتراضات و مبارزات کارگران، شورای اداری و استخدامی صنعت نفت در دی‌ماه ۱۴۰۰، تبدیل قرارداد این کارگران به قرارداد دائمی را تصویب کرد اما این مصوبه اجرا نشده است. چند روز پس از تجمع کارگران مقابل دفتر مرکزی شرکت، خبرگزاری دولتی کار ایران ایلنا، نوشت وزارت نفت هنوز به مطالبه کارگران پاسخ نداده است.

یکی از کارگران معترض در واکنش به بی‌توجهی دولت و وزیر نفت به خواست‌های کارگران نوشت تنها راه، با اعتصاب‌های پی در پی و فلج کردن تولید نفت است. این کارگر نوشت:

«بیشترین نیروهای عملیاتی قرارداد مدت موقت هستند. باید اگه وزیر و معاونانش به خواسته‌های ما قرارداد موقت‌ها توجهی نکند صنعت نفت را با اعتصابهای پی درپی فلج کنیم الان که وزیر هر دفعه میاد توی تریبون‌ها پُز میده فلان قدر افزایش تولید نفت و گاز داشتیم از صدقه سر ما کارکنان عملیاتی و قراردادی هست. مصوبه‌ای رو که خودشون تصویب کردن اجرا نمیکنن، گفتن هر وقت بند ۱۰ رسمی‌ها اجرا شد، بابا بند ۱۱ هم اجرا شد ولی مصوبه قرارداد مدت موقت‌ها نه».

اعتراض کارگران به تعویق پرداخت دستمزدهای اندک این هفته نیز ادامه یافت. کارگران «صنایع بسته‌بندی داروگر رشت» که از ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه کار دارند، اسفند سال ۱۴۰۱ دستمزد دریافت نکرده‌اند. کارگران به ایلنا گفتند قرار است در روزهای آینده دستمزد اسفند سال گذشته پرداخت شود و سرنوشت مابقی دستمزد معوقه روشن نیست. صنایع بسته‌بندی داروگر رشت از واحدهای تحت پوشش هلدینگ داروگر است که در دو سال اخیر وضعیت ادامه‌کاری آن در ابهام قرار گرفته است.

کارگران گفته‌اند در این بازه زمانی بسیاری از کارگران در جستجوی شغلی دیگر کارخانه را ترک کرده‌اند و ۳۰ تا ۴۰ کارگر باقی مانده‌اند.

کارکنان شرکتی اداره پست گیلان به تعویق سه ماه حقوق اعتراض کردند. معترضان گفتند دستمزد آن‌ها در شرایطی پرداخت نشده است که برخی از آنان وادار به اضافه‌کار اجباری شده‌اند.

کارگران شهرداری ایرانشهر که در هفته‌های اخیر بارها خبر تجمع آن‌ها در اعتراض به تعویق دستمزد منتشر شده است، باز به پرداخت نشدن دستمزد خود اعتراض کردند. کارگران علاوه بر دستمزد ماهانه، مطلبات معوقه دیگری نیز دارند که از جمله می‌توان به عدم پرداخت حق عیدی ۱۰ تا ۱۵ سال اشاره کرد.

پاکبانان شهرداری چابهار که سه ماه است دستمزد نگرفته‌اند ۱۸ شهریور مقابل استانداری سیستان و بلوچستان تجمع کردند. کارگران علاوه بر اعتراض به کمی دستمزد، به اضافه‌کاری اجباری بدون پرداخت حق اضافه‌کاری معترضند.

اعتراض کارگری دیگر در سیستان و بلوچستان از سوی کارگران خطوط ابنیه فنی راه آهن جنوب شرق (زاهدان) صورت گرفت.

کارگران به فشار کار، نبود امکانات ایمنی و بهداشتی و حتی در اختیار نداشتن ابزار کار مناسب اعتراض کردند. کارگران گفتند در نتیجه نداشتن ابزار کار مناسب ناگزیرند بسیاری از کارها، از جمله کنار زدن شن و ماسه از خطوط ریلی را با دست انجام دهند. ساعات طولانی کار بدون داشتن ابزار مناسب برای برخی کارگران آسیب‌های جسمی ایجاد کرده است.

تجمع بازنشستگان کردستان در سنندج
کارگران فولاد پارس هفت تپه شنبه ۱۸ شهریور یکبار دیگر در محوطه شرکت تجمع کردند و خواستار اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، رفع تبعیض، و بهبود شرایط کار شدند. کارگران در ۲۷ تیر نیز با خواست‌های مشابه تجمع کردند. مجتمع فولاد پارس هفت‌تپه در شهرک صنعتی شوش واقع شده است.

گروهی از کادر درمانی بیمارستان الزهرا در اصفهان شنبه ۱۸ شهریور در محوطه بیمارستان تجمع کردند. پرستاران به‌رغم ساعات طولانی کار و اضافه‌کاری اجباری دستمزد کمی می‌گیرند. دستمزد اندک آن‌ها با تاخیر پرداخت می‌شود.

این هفته، خبر ادامه بازداشت شش تن از کارگران معدن آق‌دره منتشر شد. آن‌ها در زمره ۳۲ کارگری هستند که ۹ مرداد، در پی درگیری حفاظت معدن و گارد ویژه اعزامی از مرکز آذربایجان غربی، با تعدادی از بیکاران بومی که با خواست کار مقابل معدن تجمع کرده بودند، بازداشت شدند. روزنامه شرق نوشته است به کارگران اتهامات امنیتی نسبت داده شده است و ۲۶ تن از کارگران پس از تشکیل پرونده به قید وثیقه آزاد شده‌اند.

بازنشستگان باز در خیابان: «ما استخوان در گلوی مسئولان هستیم!»
بازنشستگان صندوق‌های مختلف این هفته باز در بیش از ۱۰ شهر به خیابان آمدند. خواست‌های خود را فریاد زدن و تاکید کردند تا رسیدن به خواسته‌های خود خیابان را ترک نخواهند کرد.

بازنشستگان مخابرات سنندج در دوشنبه‌ی اعتراضی این هفته شعار دادند: «تاکی سرافکندگی، یا مرگ یا زندگی».

شاه‌بیت مبارزه این هفته بازنشستگان، شرکت اصغری مراللو، مدیر گروه باز نشستگان کشوری استان اردبیل بود که پس از آزادی از زندان در تجمع هفتگی سخنان پرشوری ایراد کرد.

مراللو که به قید ۳۰۰ میلیون تومان وثیقه آزاد شده، در جمع بازنشستگان گفت به این علت زندانی شده که از تعهد به عدم شرکت در تجمعات هفتگی بازنشستگان سرباز زده است.

از من می‌خواستند تعهد بگیرند در تجمعات شرکت نکنم و یک روزه آزاد شوم، چون تعهد ندادم مرا راهی زندان کردند.

او در اشاره به حمایت گسترده بازنشستگان سراسر کشور از وی و خانواده‌اش در دوران بازداشت گفت و افزود این حمایت گسترده، فراتر از حمایت از شخص اوست. حمایت از او پیام اتحاد و انسجام بازنشستگان خطاب به مسئولان بود. آن‌ها دیدند که بازنشستگان با اتحادشان، استخوان در گلوی مسئولانی شده‌اند که حق و حقوق قانونی بازنشستگان را پایمال کرده‌اند.

مراللو افزود بازنشستگان با اسم و رسم و ارسال کدملی از او حمایت کردند تا به مسئولان اعلام کنند ما با هویت مشخص در میدان هستیم.

مراللو اعلام کرد این، آخرین تجمع بازنشستگان اردبیل در نیمه اول شهریور است. «سه تا چهار هفته احتمالا نخواهیم بود. به خاطر این که امنیت برقرار شود، ما تا هفته دوم مهرماه تجمع نخواهیم داشت. به مسیولان یک ماه فرصت می‌دهیم به خواست‌های ما رسیدگی کنند. اگر اقدام عملی در مورد مطالبات ما شد، فبها. ندادید، کف خیابان و میدان مال ماست و تا رسیدن به خواست‌ها کف خیابان خواهیم ماند.»

او گفت که به جرم حمایت از اعتراضات سال گذشته دستگیر و با «عفو رهبری» آزاد شده بود گفت پرونده آن بازداشت را دوباره باز کرده‌اند و اتهامات دیگری نیز به او منتسب شده که عبارتند از: حمایت از بازنشستگان زندانی، جمع‌آوری امضا برای رای ندادن به نمایندگان مجلس یازدهم، و مخالفت با ورود طلاب به مدارس.

https://www.radiozamaneh.com/779994