اشرف دهقانی: مسیری که برای سوسیالیسم در روسیه طی شد و یک گزارش

دیدگاه‌ها
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

سرسخن: بحث در مورد انقلاب اکتبر و مسیری که بلشویک‌ها برای ساختن سوسیالیسم در روسیه طی کردند از دو نظر از اهمیت زیادی برخوردار است. اول این که انقلاب اکتبر و  تلاش‌های گسترده حزب کمونیست روسیه (بلشویک‌ها) جهت بنای سوسیالیسم در آن کشور در کل تاریخ بشریت تاثیرات عظیمی به جا گذاشته است. مبارزه با سرمایه‌داران و سرکوب آنها در شهر و روستا در روسیه و قدرت‌گیری طبقه کارگر در این کشور، به کارگران و زحمت‌کشان و تمام ستم‌دیدگان در سراسر جهان

چنان شور و امیدی بخشید که باعث رشد و گسترش مبارزات آنها علیه ستمگران خود در نقاط مختلف جهان گردید. در دوره دیگر بعد از پیروزی اتحاد جماهیر شوروی به رهبری استالین در رأس حزب کمونیست علیه فاشیسم هیتلری (که از این نظر مردم اروپا و به واقع مردم کل جهان مدیون کارگران و زحمت‌کشان شوروی و شخص استالین هستند) موجی از مبارزه کارگران و زحمت‌کشان و دیگر توده‌هایی که تحت ستم استعمارگران امپریالیست‌ بودند سراسر جهان را فرا گرفت و به خصوص در مستعمرات جنبش‌های آزادی‌بخش شعله‌ور شد. همه این مبارزات و جنبش‌ها در تضعیف قدرت امپریالیسم انگلیس که در آن مقطع بیشترین مستعمره را در سطح جهان داشت و امپریالیسم فائقه به شمار می‌رفت بسیار موثر بود.

در مورد تاثیر انقلاب اکتبر در خود روسیه. واقعیت این است که طبقه کارگر روسیه در اتحاد با دهقانان تهی‌دست و با رهبری لنین و بعد استالین، روسیه عقب‌مانده نسبت به کشورهای اروپایی را به یک کشور صنعتی پر قدرت تبدیل کردند و این قدرت چنان بود که اتحاد جماهیر شوروی در مقابل امپریالیسم آمریکا به صورت یک قطب در آمد، تا جایی که مدت‌ها از جهان دو قطبی صحبت در میان بود.

پس از انقلاب اکتبر در طی روندی تغییر و تحول چشم‌گیر در بهبود زندگی مردم حاصل شد. پایان دادن به بیکاری، نان برای همه، مسکن برای همه، آموزش رایگان تا سطح دانشگاه، بهداشت و درمان رایگان، انجام اقدامات اساسی برای آزادی زنان، رفع ستم ملی و تامین حقوق ملیت‌ها، تامین آزادی‌های وسیع دموکراتیک _از آزادی بیان گرفته تا آزادی مطبوعات و آزادی اجتماعات و غیره_ در سطح جامعه، اقدامات انقلابی بودند که در جامعه روسیه تحت رهبری حزب کمونیست آن کشور متحقق شدند. در چنین جامعه‌ای است که انسان‌ها امکان رشد و شکوفایی استعدادهای خود را یافتند. بی‌دلیل نیست که تاریخ در این دوره، رشد و پیشرفت در رشته‌های گوناگون از هنر و موسیقی و ادبیات و تاریخ‌نویسی گرفته تا زیست‌شناسی و فیزیک و شیمی و علوم دیگر را در اتحاد جماهیر شوروی رقم زده است.

برای شروع بحث لازم است ابتدا تصویری از شرایط اقتصادی-اجتماعی روسیه در زمان انقلاب اکتبر به دست داده شود تا معلوم گردد که بحث بر سر انقلاب و دگرگونی در چه جامعه‌ای بود. برای این منظور باید اندکی به عقب برگشت و پروسه صنعتی شدن جامعه روسیه و رشد نظام سرمایه‌داری در آن را از نظر گذراند.


متن کامل با فرمت پی دی اف

در روز شنبه ۱۲ اکتبر ۲۰۲۴، در اعتراض به جنایات رژیم سرکوبگر جمهوری اسلامی به مثابه تجلی دیکتاتوری امپریالیستی حاکم بر ایران، در اعتراض به شکنجه و اعدام زندانیان سیاسی و در دفاع از مبارزات مردم ایران علیه رژیم جمهوری اسلامی  آکسیونی در میدان دام آمستردام برگزار شد. این آکسیون با فراخوان کمیته حمایت از مبارزات کارگران و زحمتکشان ایران – هلند که فعالین چریکهای فدائی خلق ایران در هلند بخشی از آن هستند، سازمان یافت. در آفیش این مراسم خواست آزادی زندانیان سیاسی و کارگران زندانی و فعالین کارگری به عنوان بخشی از خواست‌های مبرم مردم ایران در مبارزه علیه جمهوری اسلامی طرح شده بود. بنرها و تصاویر متعددی از جمله عکس‌های برخی از جانباختگان جنبش انقلابی مردم ایران و شعارهای مرگ بر امپریالیسم و مرگ بر ارتجاع توسط رفقای کمیته در میدان به نمایش گذارده شده بود.

 در طول این حرکت که از ساعت یک بعدازظهر آغاز شد مطالب از قبل ضبط شده در توضیح شرایط مبارزاتی در ایران به زبان‌های انگلیسی و هلندی از بلندگو مرتبا پخش می‌شد و توجه عموم را جلب می‌کرد. پخش ترانه سرودهای انقلابی نیز توجه عابرین را جلب می‌کرد. مراجعین زیادی از این آکسیون بازدید کردند و ضمن خواندن مطالب نوشته شده در بنرها با رفقا در مورد شرایط ایران صحبت و از آنها سوال می‌کردند که رفقای کمیته پاسخ‌گوی سوال‌های مردم بودند.   

در اطلاعیه کمیته که در طول مراسم خوانده شد، جنایات و لشکرکشی صهیونیست‌های حاکم بر اسراییل علیه مردم فلسطین و لبنان که با حمایت امپریالیست‌ها تداوم یافته است، محکوم شده بود. همچنین در اطلاعیه کمیته با اشاره به مقارن بودن این آکسیون با سالگرد انقلاب اکتبر از این حرکت بزرگ و الهام‌بخش طبقه کارگر و تاثیرات غیر قابل انکار آن بر مبارزات کارگران علیه نظام سرمایه‌داری یاد شده‌بود. جنایت کشتار ۵۲ کارگر زحمتکش معدن طبس و محکومیت سرمایه‌داران زالوصفت و رژیم مدافع آنان نیز بخش دیگری از بندهای افشاگرانه اطلاعیه کمیته بود که به زبان‌های فارسی و انگلیسی و هلندی در اختیار بازدیدکنندگان از این آکسیون قرار گرفت.  

فعالین چریکهای فدائی خلق ایران نیز در این آکسیون فعالانه شرکت کرده و میز کتاب بر پا کردند و در طول حرکت برخی کتاب‌ها به فروش رفت و مقداری کمک مالی نیز جمع آوری شد.

در زمان برگزاری این آکسیون همچنین نیروهای مجاهدین مشغول برگزاری یک آکسیون در این میدان بودند و از جمله شعارهای آنان خواست ((رژیم چنج)) در ایران بود. همچنین نیروهای کرد طرفدار اوجلان نیز در پایان یک راهپیمایی در این میدان تجمع کردند و خواست اصلی آنان آزادی عبدالله اوجلان رهبر ((پ ک ک)) و شعار استقلال کردستان بود. این آکسیون افشاگرانه مبارزاتی در ساعت ۴ بعدازظهر با موفقیت به پایان رسید. 

فعالین چریکهای فدائی خلق ایران در هلند
۱۴ اکتبر ۲۰۲۴