مسکو میگوید اوکراین شش موشک دوربرد ساخت آمریکا به منطقه بریانسک در غرب روسیه شلیک کرده است. نوع این موشکها سامانه موشکی تاکتیکی (ATACMS) عنوان شده است.
مقامات آمریکایی این خبر را برای شبکه خبری سیبیاس، شریک کاری بیبیسی در آمریکا تایید کردند و گفتند که این اولین بار است که از این موشکها در خاک روسیه استفاده میشود. اوکراین میگوید که یک انبار مهمات در حدود صد کیلومتری داخل روسیه را هدف قرار داده است اما به نوع تسلیحات به کاربرده شده در این حمله اشاره نکرده است.
گفته میشود چنین حملهای نشان میدهد که تلاشهای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای حمله به عمق خاک روسیه با موشکهای آمریکا به ثمر میرسد.
این حمله تنها چند روز پس از آن صورت گرفت که گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، برای اولین بار مجوز استفاده از این موشکها را صادر کرده است، هرچند کاخ سفید رسما این گزارشها را تایید نکرده است.
روسیه دیروز گفت در صورت حمله با موشکهای دوربرد ساخت آمریکا به خاکش «پاسخ مناسب» خواهد داد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز (سهشنبه ۲۹ آبان/۱۹ نوامبر) گفت پس از آن که مطمئن شویم این موشکها توسط «کارشناسان نظامی آمریکایی» شلیک شده باشد، اقدام خواهیم کرد.
آقای لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی در اجلاس جی ۲۰ در ریودوژانیرو، محل برگزاری این نشست در برزیل، گفت: «ما این اقدام را به عنوان شکل تازهای از جنگ غرب علیه روسیه در نظر خواهیم گرفت و بر این اساس واکنش نشان خواهیم داد.»
اوکراین بیش از یک سال است که از این موشکهای دوربرد در مناطق تحت اشغال روسیه در قلمرو خود استفاده میکند.
این موشکها میتوانند اهدافی را در حد فاصل ۳۰۰ کیلومتر هدف قرار دهند و رهگیری آنها دشوار است.
کییف اکنون میتواند با استفاده از این موشکها به عمق خاک روسیه حمله کند، از جمله اطراف منطقه کورسک، جایی که نیروهای اوکراینی بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر مربع از خاک روسیه را در اختیار دارند. مقامات اوکراینی و آمریکایی ظاهرا انتظار دارند که یک حمله متقابل در منطقه صورت گیرد.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد: «دشمن شب گذشته ساعت ۰۳:۲۵ (۰۰:۲۵ به وقت گرینویچ) با شش موشک بالستیک به یک تاسیسات در منطقه بریانسک حمله کرد. بر اساس اطلاعات تأیید شده، از موشکهای عملیاتی-تاکتیکی ATACMS ساخت آمریکا استفاده شده است.»
این وزارتخانه گفت دفاع هوایی پنج موشک را سرنگون و به یک موشک آسیب زد که قطعات آن به یک تاسیسات نظامی برخورد کرد و باعث آتشسوزی شد که بهسرعت خاموش شد و هیچ تلفات یا خسارت جانی در پی نداشت.
در همین حال ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، امروز دکترین هستهای بازنگریشده را امضا کرد. این سند در تاریخ ۱۹ نوامبر در وبسایت رسمی قوانین حقوقی روسیه منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری تاس، این دکترین بازنگریشده فهرست کشورها و ائتلافهای نظامی برای بازدارندگی هستهای را وسیعتر و انواع تهدیدهای نظامی که مستلزم چنین پاسخی هستند را بهروز کرده است.
بر این اساس، هرگونه حمله یک کشور غیرهستهای که یک قدرت هستهای از آن حمایت کند، به عنوان حمله مشترک به روسیه تلقی خواهد شد.
علاوه بر این، روسیه ممکن است در صورت تهدید حیاتی حتی در صورت حمله با سلاحهای متعارف، به پاسخ هستهای متوسل شود. یک پاسخ هستهای همچنین میتواند با حمله به بلاروس یا حمله گسترده هواپیماهای نظامی، موشک کروز، پهپاد یا سایر روشهای هوابرد آغاز شود که از مرزهای روسیه عبور میکنند.