خبرگزاری رویترز ساعاتی پیش به نقل از سه منبع آگاه اعلام کرد «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا ممنوعیت استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه را لغو کرد.
به گفته این منابع آگاه، اولین حملات به عمق خاک روسیه احتمالا با استفاده از موشکهای دوربرد تاکتیکی اتکمز (ATACMS) که برد آنها بیش از ۳۰۰ کیلومتر است انجام خواهد شد اما آنها به دلیل نگرانیهای امنیتی عملیاتی، به جزئیات بیشتری در این خصوص اشاره نکردند.
هفته نامه نیوزویک نیز مدعی شد، اقدام مسکو برای اعزام نیروهای کره شمالی به جبهه جنگ با اوکراین تصمیم دولت آمریکا را تغییر داده است.
تصمیم بحثبرانگیز بایدن در صدور مجوز استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد غربی، دو هفته پس از پیروزی «دونالد ترامپ» جمهوریخواه، حدود دو ماه قبل از روی کارآمدن او و ماهها پس از درخواست «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهوری اوکراین، موجی از واکنشهای جهانی را به دنبال داشت، تا جایی که «جنگ جهانی سوم» (Tercera guerra mundial/ World War 3) به ترند حسابهای کاربران انگلیسیزبان و اسپانیاییزبان در شبکه اجتماعی ایکس تبدیل شد.
شبکه خبری سیانان نزدیک به دموکراتها در گزارشی تلاش کرد تصمیم بایدن را در راستای پیروی کاخ سفید از الگوی آشنای سیاست آمریکا در برابر جنگ اوکراین ارزیابی کند. به نوشته سیانان، «تصمیم جو بایدن مبنی بر اجازه دادن به اوکراین برای استفاده از موشک های دوربرد آمریکا علیه روسیه از یک الگوی آشنا پیروی می کند. درخواست اوکراین برای [موشکهای] هیمارس، تانکهای آبرامز و [جنگندههای] اف۱۶، همه از الگوی مشابهی برای رد و مخالفت و سپس تایید و مجوز پیروی کردند، تقریباً در زمانی که خیلی دیر شده است. کاخ سفید ماههاست که از پذیرش درخواست سلاح اوکراین خودداری کرده است، زیرا میترسد که این درخواست موجب تشدید درگیری شود. کییف به شدت این رویه را محکوم کرد و درست زمانی که به نظر میرسد درخواست لغو شده است، دولت بایدن آن را تایید میکند».
به نوشته این رسانه، «چراغ سبز بایدن برای استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد علیه روسیه تنها خطرات جنگی را که ترامپ به ارث خواهد برد افزایش میدهد».
«میخائیل مالوف» تحلیلگر ارشد سابق سیاست های امنیتی دفتر وزارت دفاع آمریکا در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک تاکید کرد: این اقدامات عامل افزایش تنشها توسط بایدن فقط دلیل سیاسی دارد و دولت جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا را در آینده با شکست مواجه خواهد کرد، چرا که اگر او در دوران ریاست جمهوری خود از این تصمیم حمایت نکند، موقعیت دولتش تضعیف خواهد شد.
وی این اقدام را در آستانه روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا موذیانه و نادرست خواند.
«چارلی کرک» بنیانگذار سازمان محافظه کار «آمریکا در نقطه عطف» در شبکه ایکس نوشت: بایدن تلاش می کند جنگ جهانی سوم را به راه بیندازد. این بیمارگونه و کاملا احمقانه است. سلاحهای آمریکا نباید برای حمله به خاک روسیه استفاده شود. فقط تصور کنید که روسیه سلاحهای انباشته شده خود را به طرف آمریکا شلیک کند.
«دیوید ساکس» سرمایهدار و مجری پادکست All-in نیز در ایکس نوشت: رئیس جمهور ترامپ با یک ماموریت روشن برای پایان دادن به جنگ در اوکراین انتخاب شد. بایدن در دو ماه آخر قدرتش چه می کند؟ آیا هدف او این است که کشور را در بدترین شرایط به ترامپ تحویل دهد؟
خبر تصمیم جو بایدن برای لغو ممنوعیت استفاده اوکراین از سلاهای دوربرد در حالی منتشر شده است که روسیه بارها هشدار داده بود که هرگونه حمله با سلاحهای غربی به خاک این کشور به عنوان تجاوز مستقیم ناتو تلقی خواهد شد.
به این ترتیب، چنان که پوتین پیشتر اعلام کرد چنین اقدامی «ماهیت درگیری» را تغییر میدهد و متضمن پاسخی شدید است، استفاده کییف از این نوع سلاحها علیه مسکو، جنگ اوکراین را وارد فاز جدیدی با پیامدهای غیر قابل پیشبینی خواهد کرد.
روسیه بارها اشاره کرده است که دکترین هستهای این کشور اجازه استفاده از سلاحهای هستهای در پاسخ به حملات متعارفی که موجودیت دولت روسیه را تهدید میکند، میدهد.
به محض اعلام چراغ سبز بایدن به دولت اوکراین، روزنامه فرانسوی فیگارو نیز در گزارشی نوشت: به دنبال صدور مجوز استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد آمریکایی برای حمله به اهداف نظامی در عمق خاک روسیه از سوی جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده، پاریس و لندن هم مجوز استفاده کییف از سلاحهای دوربرد اهدایی از سوی فرانسه و انگلیس را صادر کردند.
این در حالی است که تاکنون، هم آمریکا و هم متحدانش از تشدید تنش مستقیم با روسیه اجتناب کرده بودند. به این ترتیب، این روند احتمالا به بدتر شدن اوضاع و گسترش این درگیری در سطح جهانی خواهد انجامید.
با این حال، اگر چه ممکن است تصمیم بحثبرانگیز بایدن در روزهای پایانی حضور بر مسند قدرت، یک محرک برای بروز یک جنگ جهانی باشد، اما این احتمال نیز وجود دارد که این وضعیت از طریق کانالهای دیپلماتیک یا اقدامات نظامی کنترلشده برای به حداقل رساندن تشدید تنشها مدیریت شود.
تصمیم بایدن در بزنگاه ترک کاخ سفید در شرایطی که بازگشت ترامپ، سیاست خارجی متفاوتی را ترسیم کرده و کارشناسان بر آغاز پایان جنگ اوکراین تاکید داشتند، میتواند نشاندهنده انگیزه دولت فعلی آمریکا و دولتهای اروپایی برای تداوم و تضمین حمایت آمریکا از اوکراین در برابر روسیه باشد.
تارنمای نشنال اینترست در تحلیلی در این رابطه، با اشاره بر اهمیت روند انتقال قدرت در آمریکا بر جنگ میان روسیه و اوکراین تاکید کرد: با توجه به تاکید دونالد ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین، تلاش روسها برای پیشروی بیشتر در میدان، «ولادیمیر پوتین» را بر سر میز مذاکره در موضعی بالا قرار داده و احتمال پیروزی او را افزایش میدهد.