در حالی که قرار بود بازنگری نهایی طرح طبقهبندی مشاغل تا آخر خرداد ماه انجام و برای اجرا ابلاغ شود اما الان در برج ۵ هستیم و هنوز خبری از بازنگری نیست. اسفندماه سال گذشته، کارگران پارس جنوبی در اعتراض به اجرایِ ناقصِ طرح طبقهبندی مشاغل، اسکان در کمپها و خوابگاههای نامناسب، تغییر سیستم اقماری کارگران ستادی و اداری و مشکلاتِ قراردادهای رانندگان استیجاری، فراخوانی منتشر کردند و به دنبالِ برگزاری تجمع بودند. اگرچه تجمع آنها به دلیلِ برخورد با ۵ نفر از نمایندگانِ کارگری انجمن صنفی به نتیجهی مورد نظر نرسید اما در همان زمان، به این کارگران قولِ پیگیریِ مسائل داده شد.
حالا بعد از گذشت ۵ ماه از آن وعدهها از علیرضا میرغفاری (رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران پارس جنوبی) پرسیدیم که آیا آنچه مسئولان قول داده بودند محقق شد یا صرفا در حدِ وعده باقی ماند؟ میرغفاری در پاسخ به سوال ایلنا گفت: پیرو فراخوانی که یکم اسفند سال گذشته برای تجمع دادیم و مخالفتهایی که صورت گرفت، قبل از فراخوان جلساتی برگزار شد تا مشکلاتِ کارگران شنیده و برای آنها تصمیمگیری شود. جلسهای در ۲۶ بهمن ماه تشکیل و در آن جلسه مصوباتی در سطح استانی و وزارت نفت داشتیم.
وی ادامه داد: یکی از مصوبات ما در جلسه ۲۶ بهمن ماه اجرای مادهی ۶۴ قانون کار و بحث مربوط به مرخصیِ استحقاقیِ کارگران بود. این ماده سالیان سال اجرا نشده و کارفرما و سرپرستان در اکثر پالایشگاهها، مخصوصا پالایشگاههای قدیمی، با اجرای ماده ۶۴ قانون کار مخالفت میکنند.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران پارس جنوبی بیان کرد: در جلسه با مسئولان مجتمع گاز، مدیران منطقهای و با تایید مدیر کل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر مصوب شد که کارفرمایان حقِ دو و نیم روز مرخصی استحقاقی کارگران را اعمال کنند و در صورتعدم استفاده هزینه خرید مرخصی آنان پرداخت شود. بعد از رفت و آمدهای بسیار مجددا منابع انسانی ستاد مجتمع گاز پارس جنوبی شرط اجرای مصوبه را استعلام از اداره کار و خدمات اشتغال منطقه ویژه دانست، مجددا استعلام گرفته شد و پاسخ داده شد که مرخصیها باید تعلق بگیرد و در صورتعدم استفادهی کارگر مبلغ آن محاسبه و پرداخت شود. بعد از آن مدیرکل منابع انسانی مجتمع پارس جنوبی به صورت وحدت رویه برای تمام پالایشگاهها نامه زد که این موضوع در تمام واحدهای ستادی و پالایشگاهی اجرا شود.
میرغفاری گفت: در این مورد، باز هم اجرای این قانون مغفول مانده است. برخی کارفرمایان به سرپرستان دستور دادهاند که اجازهی استفادهی مرخصی استحقاقی را به کارگران ندهند حتی برخی پالایشگاهها مدیر پالایشگاه تایید کرده ولی منابع انسانی پالایشگاه توجهای به این موضوع ندارد.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران پارس جنوبی ادامه داد: یکی دیگر از مطالباتِ اصلی کارگران پارس جنوبی، اجرای قانون طبقهبندی مشاغل است. درخواست ما این است که طرح طبقهبندی مشاغل در کمیتهی طبقهبندی با حضور نمایندگان کارگری تنظیم و تایید شود. در جلسهی اسفند ماه قرار شد کمیتهی مذکور تشکیل و طرح بررسی شود اما تا کنون به غیر از یک جلسه که فقط در حد رفع تکلیف بود هیچ کمیتهای ایجاد نشده و نمایندگان کارگری در جریان طرح طبقهبندی نیستند. اگر هم بازنگریای صورت میگیرد این بازنگری به صورتِ یک جانبه از سمت وزارت نفت انجام میشود و ما خبری از آن نداریم.
میرغفاری بیان کرد: قرار بود بازنگری نهایی طرح طبقهبندی مشاغل تا آخر خرداد ماه انجام و برای اجرا ابلاغ شود اما الان در برج ۵ هستیم و هنوز خبری از بازنگری نیست.
این فعال کارگری ادامه داد: مطالبهی بعدی ما موافقت با سیستم اقماری دو هفته کار - دو هفته استراحت برای نیروهای اداری پشتیبانی بود. این نیروها بیش از ۴هزار نفر هستند اما طرح تاکنون برای واحدهای ICT، مستقلات و فضای سبز اجرا شده است و بیش از ۳هزار کارگر هنوز مشمول این سیستم اقماری نشدهاند. این در حالی است که مدیر کل حراست شرکت ملی گاز در برنامه تلویزیونی ثریا از این اقدام به عنوان یکی از مصوباتِ سفر ریاست جمهوری به استان بوشهر نام برد و آن را خبر خوبی برای کارگران دانست. همانطور که گفتم این مصوبه به صورت کامل اجرا نشده است. چندین بار موضوع را پیگیری کردیم اما دائم امروز و فردا میکنند.
میرغفاری به مشکلات خوابگاهها اشاره کرد و گفت: زمان ساخت این خوابگاهها به حدود ۱۵ - ۲۰ سال قبل و زمانِ ساختِ پالایشگاهها برمیگردد. خیلی از این خوابگاهها کانکس و پیش ساخته هستند و موقعیت جغرافیایی بسیار بدی دارند. تجهیزات داخل این خوابگاهها از بین رفته است. بازرسان منابع انسانی از این خوابگاهها بازدید کردند اما این بازدیدها هنوز نتیجهای در پی نداشته. ما منتظر دستور کار مشخصی در این خصوص هستیم.
این فعال کارگری به مشکلِ رانندگان خودروهای استیجاری اشاره کرد وگفت: یکی دیگر از خواستههای ما رسیدگی به مشکلاتِ این کارگران بود. درخواست ما این بود که طرح طبقهبندی مشاغل و جبران خدمات برای آنها اجرا شود. البته در بحث جبران خدمت فقط بیمه تکمیلی را قبول کردند و قرار شد با همان روالِ پرداختیِ ۸۰ – ۲۰ یعنی پرداخت ۸۰ درصد حق بیمه توسط کارفرما و ۲۰ درصد توسط کارگر انجام شود که خیلی آهسته پیش میرود و بعضا تعدادی از این رانندگان را درنظر نگرفتهاند و از طرف دیگر طرح طبقهبندی هیچ کدام اجرا نشد.
وی گفت: همچنین قرار بود رانندگان غیرمالک در چارچوب قانون کار قرار بگیرند که این هم اجرا نشد. این رانندگان مشکل مرخصی دارند و معمولا به آنها مرخصی نمیدهند. البته با مرخصی ۵ روز در ماه موافقت شده که اولا این میزان مرخصی بسیار کم و در ثانی همین هم اجرا نمیشود و سرپرستان با دادن مرخصی به رانندگان موافقت نمیکنند. و برخی از رانندگان کماکان این شکایت را دارند که در صورت استفاده از حقوق آنها کسر میشود و یا خودشان باید برای بازه ۵ روزه مرخصی رانندهای تعیین کنند و هزینه را خودشان بپردازند.
میرغفاری در ادامه بهعدم پرداخت سرانهی ورزش اشاره کرد و گفت: در جلسه ۲۶ بهمن ماه مصوب شد که سرانهی ورزش برای پیمانها لحاظ شود. این موضوع را پیگیری کردیم و بحثهایی بر سر عدد و رقم مطرح شد. گفتند باید موضوع قانونی باشد تا این سرانه اعمال شود. منابع انسانی مجتمع گاز از اداره کار منطقه ویژه استعلام گرفتند و اداره کار پاسخ داد که پرداخت این سرانه لازم الاجراست. نحوهی محاسبه هم اینگونه بود که اگر کارگاهی این عرف را دارد باید ادامه پیدا کند و اگر ندارد باید از طریق مذاکرات دسته جمعی با نماینده کارگری تعیین تکلیف شود. ۵ – ۶ ماه از زمانی که این موضوع تصویب شد میگذرد اما این هم هنوز اجرایی نشده است.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران پارس جنوبی در پایان گفت: وعدههایی را که به ما دادند اجرا نکردند در حالیکه اسفندماه به ما قول پیگیری دادند و جلسهای برای رسیدگی به مسائل کارگران تشکیل شد. در زمان صدور فراخوان برای یکم اسفند ما را به عجول بودن متهم میکردند. باید بگویم که مسئولیت عدم اجرای مطالبات کارگران پالایشگاههای پارس جنوبی به هیچ عنوان بر عهده نمایندگان کارگران نیست و مسئولین مربوطه باید پاسخگو باشند.
https://www.naftonline.ir/