تداوم حضور بازنشستگان در خیابان، ممانعت از درمان معلمان زندانی, حقخواهی بازنشستگان در کف خیابان: بازنشستگان تامین اجتماعی، شرکت مخابرات و صندوق لشکری و کشوری به مانند هفتههای گذشته طی روزهای یکشنبه ۲۲ تا سهشنبه ۲۳ مرداد در شهرهای مختلف به خیابان آمدند. مطالبه بازنشستگان تامین اجتماعی و صندوق لشکری و کشوری افزایش حقوق دوره بازنشستگی بر اساس سبد معیشت، اجرای کامل همسانسازی، برخورداری از بیمه درمانی کامل و رایگان و حذف بیمههای تکمیلی است.
بازنشستگان صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی طی هفتههای گذشته در شعارهایشان بازنشستگان دیگر صندقها را به «اتحاد» فراخوانده بودند. آنها در دو هفته اخیر به افزایش نرخ نان واکنش نشان دادند.
بازنشستگان تامین اجتماعی در شهرهای اهواز، شوش، رشت، کرمانشاه و خرمآباد به خیابان آمدند. آنها وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را «بی کفایت» خواندند و خواستار استعفای او شدند.
دولت سیزدهم بهمن ۱۴۰۰ در سکوت خبری لایحه دایمیسازی همسانسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را از مجلس پس گرفت و در برنامه هفتم توسعه تهاجم گستردهای را به قوانین تامین اجتماعی و بازنشستگی تدارک دیده است.
تداوم اعتراض بازنشستگان مخابرات
بازنشستگان مخابرات بیش از دو سال است که به حذف مزایای مزدی و نادیده گرفته شدن بخشنامه سال ۱۳۸۹، یعنی زمان فروش سهام شرکت مخابرات به کنسرسیومی متشکل از سپاه پاسداران و بنیاد برکت اعتراض دارند. آنها در روز ۲۳ مرداد، در حداقل ۱۳ شهر به خیابان آمدند تا با صدای بلند فریاد بزنند «یخچال بازنشسته، خالیتر از گذشته» و «تا حق خود نگیریم از پا نمینشینیم».
تجمع معلمان بازنشسته
۲۴ مرداد هم گروههای از بازنشستگان در شهرهای سنندج، قزوین، یزد، اردبیل، کرمانشاه، ایلام، ساری، خرمآباد و چند شهر دیگر به خیابان آمدند تا به تحمیل فقر اعتراض کنند. اجرای کامل قانون خدمات کشوری، افزایش حقوق برابر با سبد معیشت، توقف خصوصیسازی آموزش و پرورش و کالاییسازی آموزش و برخورداری از بیمه درمانی رایگان از اصلیترین مطالبات معلمان بازنشسته بود.
همزمان با تداوم اعتراضات معلمان بازنشسته، هیئتهای انضباطی در آموزش و پرورش و دستگاههای امنیتی و قضایی فعالان صنفی معلمان را با احکامی مانند اخراج از کار، زندان، تعلیق یا کاهش رتبه مجازات میکنند.
یک کارگر در صنعت نفت در کنار لوله انتقال
در تازهترین اقدامات علیه معلمان شعبه ۲۶ داددگاه انقلاب تهران طاهره نقیئی، معلم و دبیر کل سازمان معلمان را به شش ماه حبس تعلیقی، منع خروج از کشور بهمدت پنج سال، منع عضویت در گروههای سیاسی بهمدت پنج سال و منع استفاده از گوشی هوشمند بهمدت پنج سال، محکوم کرد.
در استان ایلام هم احمد علیزاده، فعال صنفی معلمان اهل آبدانان را به اتهام تشکیل گروه به قصد بر هم زدن امنیت کشور به سه سال و یک روز حبس تعزیری محکوم کردند. دادگاه بدوی این معلم را به شش سال و یک روز حبس محکوم کرده بود که در دادگاه تجدیدنظر به نصف تقلیل یافت.
در یک خبر دیگر دستگاه قضایی در نامهای به وثیقهگذار سارا سیاهپوش، اعلام کرده است به دلیل عدم مراجعه او به زندان دستور «ضبط وثیقه» صادر شده است. دادگاه انقلاب سارا سیاهپوش را به شش سال حبس محکوم کرده است.
اشرف فرهمای، معلم در استان گیلان هم به حکم کمیته رسیدگی به تخلفات به بازنشستگی اجباری با کسر حقوق محکوم شد.
وضعیت معلمان زندانی
جعفر ابراهیمی، اسماعیل عبدی، اصغر امیرزادگان و عزیز قاسم زاده از جمله معلمان حبس شده در زندان هستند که در هفتههای اخیر با محدودیت یا ممانعت از دسترسی به خدمات درمانی روبرو شدهاند.
عزیز قاسمزاده و امیرزادگان با تاخیر برای درمان به بیمارستان یا مرخصی اعزام شدند، اما دادستانی از اعزام اسماعیل عبدی و جعفر ابراهیمی برای درمان جلوگیری کرد. عبدی بیش از ۹ سال است که در زندان حبس شده است و با وجود دستور بهیاری زندان کچویی، دادستانی کرج مانع اعزام او به بیمارستان شد.
جعفر ابراهیمی، دیگر عضو کانون صنفی معلمان تهران که از اردیبهشت ۱۴۰۱ در زندان حبس شده است هم با وضعیتی مشابه روبرو شده است. به گزارش شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان، جعفر ابراهیمی «بر اثر سهلانگاری و عدم رسیدگی پزشکی تخصصی در حال حاضر وضعیت جسمی مناسبی ندارد و مدتهاست به علت عود بیماری التهاب روده نیاز فوری به درمان دارد.»
اعتراض راهبران مترو به برنامه توسعه هفتم
۲۳ مرداد گروهی از کارگران (راهبران) مترو در اعتراض به مفاد ضدکارگری لایحه برنامه هفتم توسعه مقابل ایستگاه بهارستان تجمع کردند. به گفته منابع نزدیک به کارگران، کارگران قصد داشتند مقابل ساختمان مجلس تجمع کنند اما نیروهای امنیتی مانع شدند.
این گروه از کارگران به «به حذف سنوات ارفاقی کارگران مشاغل سخت و زیانآور» در برنامه هفتم توسعه معترض هستند. خبرگزاری دولتی کار ایران، ایلنا، به نقل از کارگران معترض نوشت: «طبق مصوبه جدید کمسیون تلفیق سنوات ارفاقی از ۱۰ سال به پنج سال کاهش پیدا کرده است.»
دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه مجموعهای از قوانین ضد کارگری را گنجانده است که در صورت تصویب در مجلس وضعیت را برای کارگران شاغل و بازنشسته دشوارتر خواهد کرد.
اعتراض کارگران کارتن ایران به استثمار شدید
سهشنبه ۲۴ مرداد کارگران کارتن ایران برای سومین روز متوالی در داخل این کارخانه تجمع اعتراضی برپا کردند. این کارگران به تأخیر در پرداخت حقوق و سختی کار معترض بودند.
به گزارش رسانههای داخلی این کارگران میگویند سالها مشمول قانون مشاغل سخت و زیانآور بودهاند اما کارفرمای جدید بدون آنکه تغییری در شرایط کارخانه ایجاد کند، با سختی کار کارگران مخالفت میکند.
آنها همچنین میگویند کافرما حقوق ماه قبل را با تأخیر و به صورت علیالحساب پرداخت کرده است. همچنین نیمی از عیدی کارگران که معمولاً پیش از تعطیلات تابستانی به حسابشان واریز میشود، هنوز پرداخت نشده است. مدیریت کارخانه حتی به کارگران گفته که این ماه نیز برای پرداخت حقوق مشکل دارند. ساعات کار قانونی کارگران نیز تغییر کرده و آنها در حال حاضر یک روز در میان به سر کار میروند.
تجمع کارگران ابنیه فنی کرمان به اجرا نشدن طبقهبندی
دوشنبه ۲۳ مرداد جمعی از کارگران پیمانکاری ابنیه فنی رضوان درود در استان کرمان در اعتراض به اجرا نشدن طرح طبقهبندی مشاغل و دستمزدهای پایین، اعتصاب کردند و در محل کار خود دست به تجمع زدند.
کارگران معترض گفتند در این محدوده ریلی حدود ۴۰۰ کارگر مشغول به کار هستند و پیمانکار وعده داده بود طرح طبقهبندی مشاغل را اجرا خواهد کرد اما به وعده خود عمل نکرد.
کارگران ابنیه فنی کرمان معتقدند تسریع در اجرای طرح طبقهبندی مشاغل برای افزایش حقوق و پرداخت مطالبات عرفی و مناسبتی ضروری است و کارفرما از پرداخت آنها خودداری میکند.
کارگران ابنیه فنی و نگهداری خط راهآهن به واسطه شرکتهای پیمانکاری متفاوت مشغول به کار هستند.